Frontman Kayo Dot Toby Driver: Dřív jsem býval větší sobec

16. duben 2015

Těsně před svým čtvrtečním vystoupením na pražském ostrově Štvanice dorazil do odpoledního On Airu Toby Driver, frontman jazz metalové formace Kayo Dot z Brooklynu. Povídali jsme si o tom, jak se proměnila tvorba i posluchačská základna kapely a jak důležitá jsou pro kapelu živá vystoupení.

„Beru na vědomí, že poslouchat nás je těžká práce, a prošel jsem jistou proměnou. Myslím, že dneska jsem mnohem méně sobecký a dělám víc hudbu pro ty, co nás poslouchají. Skladby nahráváme jenom naživo na koncertech a využíváme energii, která při takových akcích je. Když jsme nahrávali první desku, ani nás nenapadlo, že ji jednou budeme moci hrát naživo. Dneska už každou nahrávku přizpůsobujeme nejenom živým vystoupením, ale taky obměnám kapely, které jsou víc než časté,“ směje se Toby a dál v rozhovoru popisuje, jak se kapela za 12 let své existence proměnila.

V Praze na Štvanici Kayo Dot představí hlavně novou, v pořadí už osmou desku Coffins On Io, která byla před svým vypuštěním velkou neznámou, protože překvapení a nevyzpytatelnost jsou jedním z hlavních atributů kapely.

„Naše nová deska je zase úplně jiná, hodně jsme se tím bavili, chodili na karaoke, poslouchali Petera Gabriela a Philla Collinse a koukali na filmy jako Blade Runner a tohle všechno jsme napasovali do svých představ o hudbě,“ říká Toby. Dál se v rozhovoru dozvíte, jak se Kayo Dot líbí v Čechách a čím nejvíc Tobyho Drivera potěšil frontman kapely Už jsme doma, který je před lety hostil snídaní u sebe doma. Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka