Generation What? je vnitřně roztříštěná, ale názory a postoje často kopíruje od předchozích generací

16. listopad 2016

„Asi nás překvapilo, že mladá generace není tolik odlišná od těch předchozích. Mediální prezentace této generace jako individuální, lifestylové a hledající osobní cestu je pravdivá v tom, že nemá jednotné téma a pojítko, kterým by šla označit,“ shrnuje projekt zkoumající lidi ve věku 18–34 let hlavní sociolog Martin Buchtík.

Anketu s názvem Generation What? komunikovanou v televizi, rádiu a na sociálních sítích Martin doplnil ještě poznatky z reprezentativního výzkumu. „Ta anketa má nevýhodu v tom, že na ni může odpovídat kdokoli, kdykoli a kolikrát chce. Tak jsme zjistili, že ti lidé, co ji vyplnili, jsou mnohem liberálnější a kosmopolitnější,“ popisuje proces zkoumání Martin Buchtík. Podle zkušeností Jany Pakočky a Jonáše Zbořila byly některé otázky ankety lehce zavádějící. „Byla jsem překvapená z otázek týkajících se technologií a internetu, byly pokládané tak, že jsem někdy nevěděla, jak odpovědět. Když se někdo zeptá, jestli si umím představit žít bez internetu, tak to ve mně vyvolává naopak ještě spoustu dalších otázek,“ naráží Jana na hypotetickou úvahu o situaci, kdy například nebudeme potřebovat internet k práci.

Otázka vnímání zaměstnání jako prostoru pro realizaci, nebo spíše zdroje peněz vzbudila překvapení a debatu mezi našimi hosty. „Je důležité vědět, o jaké skupině se bavíme. Pokud jde o „pražské vysokoškoláky“, tak převládá potřeba jít dělat to, co opravdu dělat chceš. Ale jak říkal Martin, pokud mluvíme o středoškolácích z odborné školy, nemají asi velké ideály o tom, jak se chtějí realizovat, a jsou pro ně primární peníze,“ rozlišuje Jonáš odpovědi podle sociálních skupin respondentů.

03745381.jpeg

Záběr věkového spektra dotazovaných je poměrně široký a odpovědi se až diametrálně liší. Při velkém zjednodušení ale můžeme říci, že v otázkách politického spektra, mezilidské tolerance nebo Evropské unie vládne spíše nejistota, až rozporuplnost. „Mladí lidé se cítí být Evropany, ale je to pro ně jen kontinent. Mladí Češi vnímají Evropskou unii jako nutné zlo, ale ve většině by nehlasovali pro vystoupení,“ vysvětluje Martin Buchtík. Další postřehy například o tom, že současnou mladou generaci nic nespojuje, protože ještě společně neprošla žádnou zásadní výzvou, nebo proč jsme ve vztahu k novým technologiím generací přechodovou, a ne přelomovou, se dozvíte v debatě.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.