Génius jednoduchosti Todd Terje stvořil novou disko utopii

14. duben 2014

Novodobá mutace žánru kosmického diska je spojována hlavně se jmény norských producentů Lindstrøm a Prins Thomas, kteří renesanci sedmdesátkového soundu odstartovali společným albem z roku 2005. Tím třetím vzadu ze svaté trojice severské psychedelické taneční hudby byl vždycky Todd Terje. Pilně vytvářel edity starých hitů, remixoval, vydával singly a EPčka a jeho sláva pomalu rostla, až se v posledních letech dostal i ke spolupráci s Robbiem Williamsem (comebackový hit Candy) nebo Franz Ferdinand (produkoval dvě skladby z jejich poslední desky Right Thoughts, Right Words, Right Action). Regulérní dlouhohrající album ale Terje vypouští teprve nyní, v třiatřiceti letech, a rozhodně se na něj vyplatilo počkat. It's Album Time je nadčasová pocta disko horečce i jejím psychedelickým a spirituálním kořenům a mohlo by to být jedno z klubových alb letošního léta.

V minulé pasáži samozřejmě chyběla jedna podstatná informace – jméno skladby Inspector Norse, se kterou Terje před dvěma lety výrazně bodoval na tanečních parketech. Její recept na hit byl až prostinký – stačilo vzít houseový beat a přidat do něj chytlavý syntezátorový motiv. A je to. Taneční hudba samozřejmě nikdy nevynalézala kvadraturu kruhu a rafinovaná primitivnost tracků jako Strandbar nebo Swing Star z jeho alba je zcela v intencích této filozofie. Proč dělat věci složitě, když to jde jednoduše. It’s Album Time je tak vším, co jste chtěli od Random Access Memories, a nedostali jste to: hédonistickou taneční hudbou, která se nebere příliš vážně.

Mohlo by se zdát, že na albovém formátu dojdou puristovi analogových syntezátorů rychle nápady, Todd Terje ale desku postavil jako klubový mix, kde do disko a house beatů občas k obveselení či oddechu přimíchá i něco dalšího – Svensk Sas je halucinační kalypso a Leisure Suit Preben s xylofonem a cembalem ujetý výlet do psychedelického rocku. Jediná vokální skladba přijde přesně v polovině alba s coververzí hitu Roberta Palmera Johnny and Mary, v níž hostuje Bryan Ferry a která funguje v daném okamžiku dokonale.

03101705.jpeg

Hit Inspector Norse, který desku uzavírá, dostal klipovou podobu jako půlhodinový fiktivní dokument Whateverest o fanouškovi taneční hudby a halucinogenů, v němž odkaz psychedelické disko music přežívá kdesi na sychravém norském zapadákově. Při poslechu Terjeho albového debutu si na film nelze nevzpomenout – It's Album Time je totiž deska o síle taneční hudby udělat utopii báječného večírku třebas i v samotném pekle.

Hodnocení: 85 %
Todd Terje – It's Album Time (Olsen Records)

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.