Godspeed You! Black Emperor statečně válčí se svým vlastním stínem

4. květen 2015

Kanadské postrockové legendy Godspeed You! Black Emperor oslavily vloni dvacet let od vydání své první kazety (All Lights Fucked on the Hairy Amp Drooling), a ačkoliv během dvou dekád vystřídaly desítky hudebníků, těleso má pořád stejnou tvář volnomyšlenkářských estétů s citem pro bombastičnost i údernost. Novinka Asunder, Sweet and Other Distress je v jejich diskografii položkou číslo pět.

Album má čtyřicet minut a čtyři skladby, ale u Godspeed You! Black Emperor je potřeba nahrávku poslouchat celou. Úvodní desetiminutové Peasantry or 'Light! Inside of Light!' dominuje mohutný repetitivní riff, ale je to v podstatě velmi vyklidněná věta, kterou střídají dvě kratší droneové pasáže pohybující se na hraně rockového ambientu. Meditativní a někdy i trochu zlověstné momenty ale hlavně připravují atmosféru na bombastické finále Piss Crowns Are Trebled, kde dojde i na smyčce.

Materiál nové desky GY!BE se zrodil z živého hraní během jejich posledního turné (fanoušci skladbu překřtili na Behemoth) a zároveň je to první deska po návratu v roce 2010, která neobsahuje starý materiál. Oproti minulému počinu Allelujah! Don’t Bend, Ascend trochu postrádá (post)metalovou agresivitu a intenzitu. Nic tak pamětihodného, jako byl track Mladic, tentokrát kanadští klasikové nabídnout nemůžou, i když ze závěrečné pasáže Piss Crowns Are Trebled budete mít také husí kůži.

03374510.jpeg

Po svém comebacku v roce 2010 soupeří Godspeed You! Black Emperor se svou vlastní legendou a s ní se snad ani nedá vyhrát. Jejich desky z přelomu tisíciletí (F# A# ∞ a Lift Your Skinny Fists Like Antennas to Heaven) předefinovaly gramatiku moderního rocku a inspirovaly celý subžánr. Ať už dnes bohužel udělají cokoliv, jejich staré desky budou vždy vrhat stín, ze kterého lze jen těžko vystoupit. Těžištěm současných GY!BE jsou tak hlavně koncerty, ale zatímco třeba Swans dokázali intenzitu svých živáků přenést i na desky, delikátnější kanadští kolegové s tím trochu bojují. I proto je asi Asunder, Sweet and Other Distress jejich zatím nejslabší deska. Pořád jsou ale míle před konkurencí.

Hodnocení: 75 %
Godspeed You! Black Emperor – Asunder, Sweet and Other Distress (Constellation, 2015)

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.