Grundfunk vstupuje do nové dekády

31. prosinec 2009

Ani těsně po novém roce vás nechceme zahrnout množstvím informací, a tak plynule navážeme na před týdnem navozenou atmosféru. Aneb funk & soul, co vám připraví poklidný vstup do nového roku.

Raye Parkera juniora budete znát asi všichni prostřednictvím jeho největšího hitu - úvodní skladby k filmu Ghostbusters. Ponechme stranou spekulativní možnost, že velkou část této skladby mohl ukrást a přesuňme se do doby o dvacet let později, kdy i po vydání své poslední desky pod názvem I`m free v roce 2006 udržuje tento americký kytarista, producent a skladatel kolem sebe dostatečnou auru schopného jak studiového, tak pro živé hraní ideálního hráče. Ostatně tak se předvedl i v roce 2009 na festivalu v Montreux, ze kterého si třípísňovou část jeho setu zahrajeme v rámci našich pravidelných návštěv již zmíněného jazzového festivalu.

Jak se stalo každoroční tradicí, rubrika Groove Window bude i ve svém prvním vydání roku 2010 upozorňovat na desky a projekty, které nás v tomto roce čekají a vy tak budete moci z kuchyně interpretů ochutnat někde čerstvě připravené "pokrmy" a jinde právě dopečené "píce". Co nás v následujícím roce čeká nemá smysl prozrazovat tady v textu - počkejte si na neděli, kdy vás možná dost překvapí, kolik se toho na rok s desítkou na konci chystá.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.