Hergot!: Čáry, máry, fuk!

27. říjen 2013

Alchymie, astrologie a magie. To jsou tři základní oblasti hermetismu a právě o hermetismu bude tento díl pořadu Hergot!. Jenže alchymii v pojetí pravého hermetismu není radno zaměňovat s podfukářstvím z filmu Císařův pekař, magii s máváním kouzelnou hůlkou a astrologii s novinovými horoskopy.

Hermetismus je prastará a tajemná duchovní tradice, která hledá spojení mezi lidským nitrem, kosmem a přírodou, navazuje na pravěké mýty a náboženství a zároveň ovlivnila mnoho novověkých vědců a učenců. O tom, že hermetismus není to samé co „ezošrot“ podivných horoskopů a laciných amuletů, poutavým způsobem mluvil básník, religionista a teolog Adam Borzič.

Provedl nás historií hermetismu od starověkého Egypta přes jeho rozkvět v renesanční Evropě až po postavy 21. století, které se k hermetismu hlásí. Střízlivým protestantům připomene, že alchymii měl v oblibě sám otec reformace Martin Luther a že spousta hermetiků byla nejen mezi zbožnými katolíky, ale i protestanty.

Tradiční biblické okénko bylo tentokrát ozvláštněno malým biblickým duelem mezi hostem Adamem Borzičem a Jakubem Ortem. Ti proti sobě postaví různé biblické pohledy na magii. Samozřejmě se dostalo i na zprávy ze světa náboženství, které tentokrát budou sahat od Ruska až po Ameriku, a uslyšíte stejný podíl těch radostných a smutných.

Muzika byla tentokrát magická a tajemná, slyšet jste mohli např. Lungfish a Oxbow.

autoři: Petr Wagner , Jakub Ort , Jan Škrob
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka