Hergot!: Dokonalost Boží tolerance

22. duben 2012

V pořadí třetí Hergot! si tématem ukousl opravdu velké a nepříliš chutné sousto – klerofašismus nebo – jak v rozhovoru pro tento díl upřesňuje Martin C. Putna – pravicový extremismus s náboženskou rétorikou.

Kdekdo se chápe evangelia, aby z něj preparoval podpůrné argumenty pro xenofobii, rasismus, homofobii a antisemitismus. Lidé, kteří Bibli skutečně znají, se chytají za hlavu, zbytek si ale není zcela jistý tím, co skutečně v Bibli je. V České republice se disciplíně manipulativního výkladu křesťanské tradice, která bezohledně znásilňuje základní biblické etické principy, věnuje několik nebezpečných aktivistů. Myšlenkový směr, který v posledních letech díky tiché podpoře vlivných míst prezentuje svoje názory na politické scéně čím dál zřetelněji, je stejným nebezpečím jako jeho předobraz ze 30. let.

Do toho všeho náramně zapadá biblické okénko s tématem Ježíšova požadavku lásky k nepřátelům. Soundtrack k neveselému, i když nutnému povídání tentokrát zajistily antifašistické kapely (oi punk i hip hop) a Beatles.

autoři: Petr Wagner , Jakub Ort , Jan Škrob
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka