Hergot!: Je papež levičák?

29. březen 2015

Jako první díl miniseriálu o vztahu římskokatolické církve a politických ideologií moderní doby Hergot! míří do levé poloviny politického spektra. V čem se mohou – a naopak nemohou – setkávat římskokatolická víra a levice, respektive konkrétně socialismus?

Římský katolík a sociální demokrat, politický komentátor, teolog a redaktor nakladatelství Vyšehrad Filip Outrata odmítá, že by křesťanství – a potažmo tedy katolictví – muselo vést k jedné konkrétní ideologii. „V debatách se spíš dostávám k tomu, že jsou z té tradice pro různé lidi důležité různé věci,“ říká Outrata.

Socialismus se v 19. století rozšířil po Evropě jako reakce na neutěšenou situaci dělníků. Právě starost o utlačovaného člověka a jeho důstojnost má podle Outraty socialistická ideologie s římskokatolickou věroukou společnou. Sociální učení římskokatolické církve odmítá tvrdý kapitalismus, distancuje se ovšem od určitých aspektů socialistického hnutí – pro římskokatolickou nauku je například důležitá nedotknutelnost soukromého vlastnictví, problematická je také rétorika třídního boje.

V dokumentu Rerum novarum (O nových věcech), který v květnu 1891 vydal papež Lev XIII., je vyznačena určitá střední cesta mezi kapitalismem a socialismem. Razantní odmítnutí socialismu a komunismu jde ruku v ruce s důrazem na potřebu důstojných pracovních podmínek pro dělníky a podporou odborových svazů.

03348000.jpeg

V rozhovoru s Filipem Outratou dojde i na politickou orientaci papeže Františka. Mnozí jeho odpůrci (a z druhé strany i fanoušci) jej označují za levičáka, sám František se před řeckými volbami setkal s Alexisem Tsiprasem, vůdcem řecké levice. Filip Outrata ovšem tvrdí: „Není důležité, jestli je František levičák nebo pravičák nebo co jiného. Důležité je, že je to sociálně cítící a jednající člověk.“

Pokud vás zajímá víc o osobní cestě Filipa Outraty a další podrobnosti o vztazích římskokatolické církve se socialismem (a potažmo sociální demokracií), neváhejte si pustit celý pořad.

autoři: Petr Wagner , Jakub Ort , Jan Škrob
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka