Hergot!: Marx, Engels, Kristus?

15. prosinec 2013

Před nějakou dobou byla v Hergot!u řeč o Sigmundu Freudovi, jeho argumentech proti náboženství a o tom, že je jako obvykle všechno trochu složitější než se zdá. Tentokrát se Jakub Ort, Jan Škrob a Petr Wagner rozhodli udělat něco podobného s Karlem Marxem.

Na pomoc si k tomu pozvali Jana Černého, doktoranda filosofie na ETF UK a bývalého redaktora Deníku Referendum. Ten jim mimo jiné pomůže poodhalit, o čem byl pověstný dialog křesťanů a marxistů v 60. letech, o čem by mohl (nebo měl) být dnes. Jan Černý říká, že marxismus a křesťanství se nakonec vzájemně nevylučují a je dost dobře možné být obojím. Někteří významní účastníci výše zmíněného dialogu se také postupně přesunuli z jednoho tábora do druhého nebo úplně jinam.

Z hudby nesmí chybět ironický hit kapely Vltava, ale zazní také Komunisti, Pete Seeger nebo marxističtí punkeři The Proletariat.

autoři: Petr Wagner , Jakub Ort , Jan Škrob
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.