Hergot! Renegades 4: Na dvakrát od adventistů

31. srpen 2014

Seriál Renegades se zabývá životními příběhy lidí, kteří ztratili víru, opustili nebo změnili své duchovní společenství. Jeho čtvrtý díl vznikl ve studiu Českého rozhlasu v Pardubicích, kde si Dominik Čejka, Jakub Ort a Petr Wagner povídali se svou pardubickou kolegyní Pavlou Pilařovou o její komplikované a bolestivé cestě z Církve adventistů sedmého dne.

Adventisté to stejně jako ostatní křesťané neměli před rokem 1989 v Československu lehké. Do konfliktu s režimem i zbytkem společnosti se navíc dostávali i kvůli některým specifikům své víry. Respekt k pravidlům a přikázáním obsaženým ve Starém zákoně vede adventisty k přísnému dodržování soboty jako dne odpočinku, ale také k odmítání vepřového masa a dalším pravidlům, která se projevují v každodenním životě. Největší problémy měli adventisté s odmítáním práce v sobotu, které vedlo především v 50. letech k jejich věznění a brutálním perzekucím. (Jedním z těchto příběhů se zabývá Hergot s Miloslavem Bláhou.)

Pavla Pilařová se narodila a vyrůstala za normalizace jako třetí generace adventistické rodiny. Se zkušenostmi rodičů a prarodičů z jejich bojů za vlastní víru se již však nedokázala tak samozřejmě identifikovat. „Oni si tu víru museli vybojovat, ale nám jako dětem už tu zkušenost nebyli schopni předat. Zkušenost je nepřenositelná. Když jsme se ptali, bylo nám řečeno, že takhle to je. Tečka,“ tak Pavla Pilařová komentuje vlastní vzpomínky na úskalí mezigeneračního předávání víry. Vzpomíná také na svou pozici ve škole a v kolektivu ostatních neadventistických dětí: „Já jsem byla ve škole jiná. Neměli jsme Vánoce. Naši byli v tomhle hodně tvrdí. Takže jsem si vymýšlela, co jsem dostala k Vánocům, protože mi bylo stydno. Na druhou stranu – protože mě naši nedali do Pionýra a to mi vysvětlili velmi dobře – jsem byla i hrdá.“

03196350.jpeg

Pavla Pilařová se nakonec s církví, ve které vyrostla, rozloučila. Její cesta z ní však nebyla vůbec jednoduchá a až neuvěřitelným řízením osudu se nakonec udála na dvakrát. O tom všem mluví s obdivuhodnou odvahou a otevřeností, nevyhýbá se špatným ani dobrým vzpomínkám a dokáže skloubit své svobodomyslné postoje, za které musela bojovat, s úctou k duchovní tradici, ze které odešla.

Kromě silného osobního svědectví však mohou posluchači v pořadu ochutnat i něco z atmosféry veselého letního výletu tvůrců pořadu do Pardubic, zamyslet se nad údělem hrstky věrných v Bibli i mimo ni, obohatit se o základní informace o adventismu a poslechnout si mix zpráv ze světa náboženství. Zahraje třeba reggae kapela The Twinkle Brothers se svým osobitým názorem na to, kdo zavinil přesunutí sedmého dne na neděli, a Márdi z Vypsané fiXy zazpívá o pardubické třídě Míru.

Playlist:
Clelia Vega – Losing My Religion (R.E.M. Cover)
The Twinkle Brothers – The Sabbath Day
Vypsaná fiXa – Kostel Biohazard MCD
Boogiemonsters – The Beginning of the End
Little Richard – What am I supposed to do without Jesus

autor: Jakub Ort
Spustit audio