Hergot!: S utrpením je kříž

15. září 2013

Sobotní svátek Povýšení svatého Kříže inspiroval Jakuba Orta, Jana Škroba a Petra Wagnera, aby se zastavili nad tématem Ježíšovy fyzické oběti a vůbec komplikované (ale v podstatě skoro základní) křesťanské poučky „Ježíš Kristus trpěl za naše hříchy“.

Společně s Mgr. Petrem Jandejskem z Jaboku moderátoři Hergot!u probrali kříž jako symbol i se na něj podívali v přeneseném významu jako na fenomén utrpení v křesťanské spiritualitě. Ideálně jsme tak navázali na pořad o náboženských neurózách z minulého týdne.

V tematickém playlistu samozřejmě nemohla chybět Patti Smith s hitem Gloria („Jesus died for somebody´s sins – but not mine“), Sam Cooke (ten se zase ptá: „must Jesus bear that cross alone?“) a Jakub si vymínil i Bonuse, který podle něj také o utrpení něco ví, když „miloval jenom špatný ženy, aby poznal bolest a ponížení“. Další týden už ale zase bude všechno jinak – po letní přestávce se vrací volný seriál Renegades.

autoři: Petr Wagner , Jakub Ort , Jan Škrob
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.