Hergot!: Víra, prachy, zdraví

27. říjen 2015

„Ježíš sice jezdil na oslátku, to však bylo cadillacem oné doby,“ prohlásil prý jeden z představitelů tzv. teologie prosperity. Podle té se dostatečně pevná víra nutně projeví v dobrém zdraví i finančním zajištění každého věřícího. Hnutí víry, které je s těmito představami spojené, je v Česku známé především skrze Triumfální centrum víry a film Ježíš je normální. O hnutí víry, teologii prosperity a o svém výzkumu pentekostálního hnutí mluvila v Hergot!u doktorandka religionistiky na Evangelické teologické fakultě Tereza Halasová.

Pentekostální neboli letniční hnutí bylo ve své první fázi pevně spojeno s tzv. křtem Duchem svatým a s mluvením jazyky. Od dob svého vzniku se hnutí vyvinulo, získalo mnoho různých podob a v umírněnějších formách proniklo i do tradičnějších církví. Silně emocionálně prožívaná zbožnost a důraz na dary Ducha svatého jsou mu však vlastní ve všech formách.

Tereza Halasová nás uvedla do dějin pentekostálních hnutí a zvlášť do jeho třetí fáze – tzv. hnutí víry. To kombinuje pentekostalismus s prvky new age a ideou lidského potenciálu. Opravdu prožívaná víra se tak stává absolutním a neochvějným klíčem k životnímu štěstí a blahobytu. Jak se ale vyrovnat s chvílemi, kdy se místo štěstí a úspěchu dostavuje nemoc a životní krachy? Strategie jsou různé. Když nezabere jednoduchá poučka „modli se víc a líp!“, často se hledá tzv. skrytý hřích. Podle Terezy Halasové je teologie prosperity často velmi problematická, mnoho lidí z tohoto typu víry často opravdu profituje. Minimálně skrze sociální podporu a příslušnost ke společenství.

Čtěte také

S hnutím, které hlásá, že víra přináší peníze, jsou však spojeny také negativní jevy. Ti, kterým víra přináší peníze, jsou alespoň v některých případech především pastoři těchto společenství, kteří z darů svých oveček staví např. v USA obří vily a nakupují tryskáče. Praktiky tzv. televangelistů si vzal ve své show na paškál i komik John Oliver. Tereza Halasová poukazuje na zásluhy pentekostálního hnutí, které se týkají misijního úsilí a působení a dodává, že: „Zájem o Ducha svatého, který toto hnutí probudilo, se přibližně ve stejné době dostává i do akademických kruhů, kde Třetí osoba Trojice byla dlouho zanedbávána."

Ve zprávách jsme se ohlíželi za papežovou návštěvou Ameriky a vyhlíželi biskupskou synodu o rodině a v písních následovali vanutí Ducha svatého.

autoři: Petr Wagner , Jakub Ort , Jan Škrob
Spustit audio