Herní jaro ve znamení temné pestrosti. Redfall posílá na lov upírů, Diablo IV je zase klikacím návratem domů

24. březen 2023

Šárka se vrátila z Varšavy s čerstvými dojmy z upírské střílečky Redfall od studia Arkane. Ona i Jarda si navíc vyzkoušeli uzavřenou betu Diabla IV, které se v červnu chystá znovu rozpoutat klikací peklo na počítačích i konzolích. Jak se podle nich rýsuje letošní hráčské jaro?

Redfall se od počátku prezentuje jako primárně kooperativní akce pro až čtyři hráče, proto Šárku na novinářské prezentaci zaskočilo, že si hru mohla vyzkoušet pouze v singleplayeru. A ačkoliv jsou její dojmy ze samotné akce a prostředí otevřeného massachusettského městečka obsazeného upírskou smetánkou spíše pozitivní, o přínosu nepovinné kooperace pochybuje.

Zážitek z hraní sólo a s přáteli se zřejmě bude diametrálně lišit – v jednom či ve dvou si hráči a hráčky budou moct naplno vychutnat příběh, ve třech či čtyřech bude patrnější příklon k akci a shánění co nejlepší výbavy. Zároveň ale hrozí, že ve výsledku nebude z Redfallu nadšená ani jedna skupina.

Zato pokračování zakladatele podžánru akčních RPG, Diabla IV, zvládlo Jardu se Šárkou nadchnout už během proběhlé víkendové bety. Jarda se podělil o svůj zážitek s čínským menu, Šárka si zase vystála frontu, oba ale chválí návrat k temnější estetice druhého dílu i samotnou hratelnost, která pro veterány předchozích iterací bude představovat návrat domů, pro nováčky je ale skvělým vstupním bodem do slavné série.

Druhé kolo bety, které proběhne mezi 24. až 26. březnem, je navíc přístupné široké veřejnosti, která si může vyzkoušet hraní za všech pět hrdinů a hrdinek dostupných v plné verzi hry.

Čím Redfall cílí na milovníky her od Arkane a čím naopak na mainstreamové publikum? Jaké porodní bolesti čekají Diablo IV v červnu? Poslechněte si celý díl Questu o chystaných jarních titulech.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.