Hitparáda neobjevených klenotů. Jak se vyvíjel formát mixtapes

4. únor 2021

Mixtapes jsou pro hip hop zásadní. Fenomén písňových kompilací provází rapovou scénu po celou její historii až do současnosti. A otiskl se i do dějin hip hopu u nás.

„Na začátku byla mixtape kazeta, na kterou DJ namíchal populární písničky té doby,“ říká David Maryško aka Affro, zakladatel časopisu BBarák. Mixtape nejprve koloval ve formě magnetického pásku či kompaktního disku, ale dnes se přerodil do podoby playlistu na internetu. 

Logo

Oproti Americe byly u nás mixtapes dlouho spíš okrajovou záležitostí. „Existovaly ve vyloženě domácích podmínkách,“ říká Affro ohledně kvality a množství nahrávek. Jako jeden z prvních příkladů zmiňuje mixtape Dobrí chlapci Vol. 1 od Moja Reč vydaný v roce 2006.

Protože u nás neexistovala tak rozvitá platforma pro distribuci jako v Americe, rozhodl se Affro, že ji vytvoří sám. Pod hlavičkou BBaráku vydával vinyly zajímavých interpretů na české a slovenské rapové scéně. Vyšlo jich celkově devatenáct.

Jak se forma mixtapes vyvíjela v Americe? Které první mixtapes se objevily v Česku a na Slovensku? A proč byl u nás tak populární formát vinylů? Poslechněte si příspěvek Marka Zavřela.

autor: Marek Zavřel
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.