Hlasujte: Zaslouží si seriály Hospoda nebo Arabela restart?

1. říjen 2019

Seriál Walker, Texas Ranger se dočká „rebootu“, tedy nového uvedení na motivy původního díla. Chucka Norrise nahradí Jared Padalecki, známý z Lovců duchů nebo Gilmorových děvčat. V Česku se tento trend ještě zcela neprosadil. Moderátoři pořadu Kompot proto položili posluchačům na sociálních sítích snadnou otázku – o který český seriálový restart by stáli nejvíce?

„Reboot“ označuje nový začátek audiovizuálního díla nebo série. Na původní tvorbu nenavazuje (nebo jen zřídka) a většinou přepisuje kompletně postavy a příběh. Příkladem je například nový Walker nebo seriál 90210 na motivy slavného Beverly Hills 90210, který uvedla televize Fox letos. V americké produkci jsou běžná i pokračování dávno skončených seriálů, jako tomu bylo u sitcomu Will a Grace a jeho 9. a 10. série, které v televizi NBC běžely jedenáct let po „posledním dílu“ v roce 2006 a skončily v dubnu tohoto roku.

Posluchači pořadu Kompot v anketě na sociálních sítích ze zahraničních seriálů nejčastěji zmiňovali telenovely (Esmeralda, Divoký anděl, Kachorra), sitcomy (Will a Grace, Přátelé, Krok za krokem) a akční seriály (Záchranáři, Xena a Ztracený svět). Specifické kategorie pak tvořily coming-of-age seriály (Helena a její chlapci, Škola zlomených srdcí) a také česká tvorba. Ve zvláštním hlasování potom fanoušci na Instagramu pořadu Kompot vybrali nejpotřebnější český reboot nebo pokračování.

Na prvním místě se nakonec umístila kultovní Hospoda. Druhý komediální seriál TV Nova (první byli Nováci), se natáčel ve skutečné hospodě v Praze Vršovicích v letech 1996 až 1997. Celkem vzniklo 52 dílů. Speciální padesátá třetí epizoda se ztratila. Tento seriál měl podporu nejen na Instagramu, ale i Facebooku, kde například jedna z posluchaček napsala: „Hospoda. Ale genderově obrácená, může se klidně točit u nás doma.“ Koncept genderově obrácené Hospody moderátory zaujal, stejně jako skutečnost, že jim několik lidí nezávisle na sobě psalo, že by se reboot tohoto seriálu jmenoval Kavárna.

Milým překvapením bylo pro oba moderátory pořadu druhé místo pro seriál Dokonalý svět, který oba považovali za neprávem opomíjený. I za ním stojí TV Nova, která jej natočila před skoro deseti lety. Ve své době byl považován za propadák ve sledovanosti. Děj seriálu se odehrává v redakci fiktivního módního časopisu Grace. Jednu z výrazných postav Michelle ztvárnila i herečka Jitka Čvančarová, která i v návaznosti na anketu pořadu Kompot potvrdila, že by si roli Michelle klidně zopakovala.

Jitka Čvančarová v seriálu Dokonalý svět

Ze zbylých šesti seriálů potom stojí za zmínku také experimentální komediální seriál Rozpaky kuchaře Svatopluka z roku 1984. Ten byl založený na principu Kinoautomatu a Československá televize jej natočila podle scénáře Jaroslava Dietla v režii Františka Filipa s Josefem Dvořákem v hlavní roli kuchaře Svatopluka Kuřátka i průvodce ve studiu. Od druhého dílu mohli v dramatických momentech, kdy se kuchař Svatopluk musel rozhodnout mezi dvěma možnostmi, rozhodnout o jeho volbě i diváci mimo studio, a to v dnešní době poněkud bizarní formou – rozsvěcováním žárovek. Na energetickém dispečinku poté byla živě sledována výchylka ve spotřebě elektřiny v celé republice. Jak by se hlasovalo při rebootu v roce 2019? I to si můžete poslechnout ve zbytku celého dílu.

Proč byl seriál On je žena! v podstatě remakem Tootsie? Jaký je rozdíl mezi Rodinnými pouty a Velmi křehkými vztahy? A který ze seriálů byl natočený podle španělské licence? Poslechněte si celý díl.

Spustit audio

Související