Sledování Přátel snižuje úzkost, shodují se panelisté v debatě pořadu Kompot

30. duben 2019

Už za týden to bude přesně patnáct let od doby, kdy se na americké televizi NBC odvysílala poslední epizoda seriálu Přátelé. Finále sledovalo ve Spojených státech přes 50 milionů lidí. Za deset sezon se stal seriál o šesti přátelích žijících v Greenwich Village v New Yorku miláčkem nejen diváků, ale i kritiky – získal 7 cen Emmy, Zlatý glóbus, více než 50 dalších ocenění a 150 nominací. Proč nás tento seriál baví i po letech a co je naopak problematické?

Do početného panelu zasedla herečka Hana Vagnerová, filmový publicista Petr Cífka, moderátor Radia Wave Vítek Svoboda a také dvě posluchačky Hana Tisserand a Eva Hudzieczek, které se zúčastnily výzvy natočit video, ve kterém měly zdůvodnit mimo jiné, kterou postavu z populárního seriálu mají nejradši a proč. Na to jsme se ptali i posluchačů, kteří sledují Instagram Radia Wave. Které postavy označili za nejoblíbenější oni a proč výsledek způsobil mezi panelisty rozkol? Odpověď zjistíte v audiu.

Sledování Přátel snižuje úzkost, shodují se panelisté v debatě pořadu Kompot

Jak někteří z panelistů zmínili, sledování Přátel pomáhá snižovat pocity úzkosti. To potvrzují i četné články na internetu, kde se fanoušci svěřují s tímto nečekaným vedlejším benefitem. Psycholog Marc Hekster potom britskému serveru Metro řekl, že tento seriál je o prožití si nápravy. Sledujeme skupinu postav, která v každé epizodě řeší komplexní problém, na který je potom zaměřená hlavní pozornost. Každá taková nástraha v jejich životě se pak mnohdy až idylicky vyřeší díky mezilidským vztahům uvnitř skupiny. Jak sám Hekster dodal, jedná se o čistý eskapismus. Právě ten společně s repeticí v nás podle něj vyvolá pocit klidu.

Přesto ale i Přátelé neklid mohou vzbuzovat. V debatě se zmínila Rossova latentní homofobie, fatshaming Moniky i vedlejších postav (například bývalého člena anti fanklubu Rachel Greenové, kterého ztvárnil Brad Pitt) nebo minoritní obsazování lidí jiné barvy pleti. Který seriál afroamerických tvůrců je prý původní předlohou Přátel a jak to komentoval Jay-Z v jednom ze svých nedávných videoklipů? Vše se dozvíte poslechem celého dílu pořadu Kompot.

Který zásadní zvrat v seriálu způsobila reakce živého publika při natáčení? Měli Ross s Rachel opravdu pauzu nebo ne? Je How I Met Your Mother důstojným náhradníkem Přátel? A která z hlavních postav žila ve svých čtrnácti letech v Praze a jak ji to poznamenalo? Poslechněte si celou panelovou debatu popkulturního pořadu Kompot.

Spustit audio