Hledá se dokument

14. únor 2014

Film Klusáka a Remundy Spřízněni přímou volbou ze zákulisí prezidentských volebních kampaní odvysílá v neděli Česká televize. Další volební dokument Hledá se prezident je už od 20.března v kinech. Možnost filmy porovnat vyvolává otázku, jak vlastně točit dokumenty o politice.

Jana Bobošíková a Jana Volfová vjíždějí Bobobusem plným koláčů na malé město a megafonem oznamují, že přijely „buchty, co pečou buchty“ . Karel Schwarzenberg spí v kruhu živě rokujících poradců. Táňa Fischerová vypráví, jak jednou rukou telefonovala s novinářem a druhou smažila lilky. Miloš Zeman si zapálí, kde se mu zamane. Dává najevo, že jemu cigaretu nikdo zakázat nedokáže a tak má nad všemi navrch. Jan Fischer si zmateně zkouší řečnická gesta.

Takových scén viděl divák, který si dopřál oba dokumenty, mnoho. Film Tomáše Kudrny Hledá se prezident je obzvlášť výživný – je dlouhý dvě hodiny a „vtipný od začátku až do konce“ jak píší diváci v komentářích na internetu. Sám režisér některé části svého snímku přirovnával v rozhovorech k Hoří, má panenko. Říká, že mu záleží na tom, aby dokument obstál v čase a aby diváky bavil.

Jeho úmysl dostat se co nejblíž k prezidentským kandidátům a zprostředkovat divákovi pohled na jejich charaktery je možná dobrý důvod proč točit film. Divák se ale z dokumentu nedozví víc než ze zpráv. Ať už je to kvůli tomu, že kandidáti jsou zvyklí na veřejnosti zůstávat v rolích, které dlouhodobě hrají, nebo kvůli tomu, že se film jejich stereotypní mediální obraz nesnaží rozbít.

02861657.jpeg

Jakkoliv dobré mohly být úmysly točit prostý záznam předvolebního mumraje z pozice nezúčastněného pozorovatele, množství scén, které vypovídají jen o tom, že Jan Fischer se pracně učil vystupovat na veřejnosti, Jana Bobošíková tráví hodiny upravováním zevnějšku, Zemanův volební tým je profesionální, zatímco ve Schwarzenbergově vládne spíš opojná spiklenecká atmosféra, je jen zábavným sestřihem o volebních kampaních, který dohromady mnoho o ničem nevypovídá. Svou povrchností mimoděk přitakává přesvědčení, že v současné politice o víc, než o mediální třeštění a marketing, nejde.

Aktivističtí dokumentaristé Klusák a Remunda zřejmě usilovali natočit úplně opačný film. V dokumentu, který se na Ulož.to dostal dobrý týden před oficiální televizní premiérou 7. dubna (informoval o tom Klusák na svém Facebooku), tradičně nechávají za sebe doříkávat vyznění scén „obyčejné“ lidi. Je tomu tak třeba poté, co na setkání se Schwarzenbergem v Ostravě dav pobouřeně reaguje na klidně a slušně působícího muže, který vysvětluje, že ministra zahraničí neuznává i s celou vládou kvůli jejímu asociálnímu chování. Schwarzenberg mu na otázku jestli bude dál vláda takto pokračovat, odsekává s tím, že sto jedna hlasů ve sněmovně je „podle matematiky většina“, za což sklidí potlesk. Kulisák v divadle, kde předvolební šou uvádí Petr Rychlý s punkovým kohoutem v růžové, pak mluví o tom, že „když dají Schwarzenbergovi na hlavu číro, tak je jasný, že něco smrdí“.

Na rozdíl od Kudrnova dokumentu obsahuje Spřízněni přímou volbou vedle scén zobrazujících nelichotivě Zemana i scény, kde nevypadá dobře Schwarzenberg. Film je kratší, sdělení jednotlivých sekvencí je jasně artikulované a vyhýbá se téměř nic neříkajícím scénám typu knížete přišel na náměstí podpořit Svěrák.

02861659.jpeg

Zemana se pak místo opakování sekvencí, kdy prezident pije a kouří, snaží filmaři donutit k odpovědím na otázky o jeho napojení na Lukoil nebo Šloufa. Nicméně i Klusák s Remundou selhávají v tom ukázat cokoliv jiného, než co divák zjistí pravidelným sledováním zpravodajství nebo donutit Miloše Zemana reagovat na otázky jinak, než je celou kariéru zvyklý.

Žádné české volby nebyly tak mediálně vděčné. Mediálnímu zjednodušování lépe vyhovují jednotlivé postavy kandidátů, než celé politické strany. Ani dokumentaristům se nepodařilo mediální obraz kandidátů rozbít. Otázka je jestli se dá takový dokument točit jinak. Záběr na konci filmu Spřízněni přímou volbou, kde Klusáka s Remundou ochranka zabrzdí daleko před zavřenými dveřmi, koneckonců přiznává, že dál než za vymezené hranice se nedostali.

02861658.jpeg

Spřízněni přímou volbou (r. Filip Remunda a Vít Klusák), 7. dubna ČT 2, 20:00
Hledá se prezident (r. Tomáš Kudrna), právě v kinech

Spustit audio