Hlupane na bráne

25. květen 2011

Pred niekoľkými týždňami sme si predstavili združenie Mladý pes, ktoré sa snaží propagovať začínajúcich umelcov na Slovensku. Tento týždeň sa budeme venovať podobnej inciatíve.

Hlupane na bráne je projekt, ktorí sa tiež snaží predstavovať mladé talenty slovenskej umeleckej scény. Asi najvýraznejším projektom Hlupaní je dokument Skica, ktorý zachytáva najmladšiu generáciu výtvarníkov z bratislavskej Vysokej školy výtvarných umení. „Predstavuje tú najčerstvejšiu tvorbu, ktorá na Slovensku vzniká a ukazuje ako sa takému mladému umelcovi žije. Nejde o hlbokú sondu, ale o ukážku krásy, čo sa tu rodí, ktorou chceme povzbudiť záujem verejnosti o mladé výtvarné umenie. Chceme zoznámiť budúcu výtvarnú scénu s publikom, ponúknuť priestor na prezentáciu a ukázať, že okrem významných predošlých generácii sa rodí nová, ktorá tiež má čo povedať,“ tvrdia autorky dokumentu.

Ich najnovším projektom je multižánrová akcia Network, ktorá taktiež predstaví mladé kreatívne projekty. Prebehne 26. 5. 2011 v bratislavskej Cvernovke.

Odkaz:
www.hlupanenabrane.com

Dokument Skica si možete pozrieť na Youtube.



autor: Lucia Udvardyová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.