Honza Vojtko v Diagnóze F: Pravidla pro šťastný vztah nefungují

9. říjen 2016

Na začátku vztahu nám to většinou klape, protože jsme zamilovaní. Když opadne zamilovanost, je potřeba na vztahu začít společně pracovat. V tu chvíli možná vyhledáváme tipy a triky, jak to udělat, aby nám to fungovalo. Někdy ani hledat nemusíme a okolí nás svými radami pro šťastný partnerský život zásobuje samo.

„Vztah by měl být vyvážený, společné zájmy utužují vztah, konflikty poškozují vztah a oddělené ložnice jsou cestou k rozchodu.“ Tyto a podobné věty slyšel zřejmě už každý z nás jako univerzální radu, jak podpořit dobré fungování našeho vztahu. Párový terapeut Honza Vojtko však jejich dogmatické dodržování příliš nedoporučuje.

„Obecně lze říct, že něco jako univerzální rada prostě neexistuje, vždy je to individuální záležitost. Ve chvíli, kdy třeba začneme dělat pomyslné čárky za to, kdo co ve vztahu udělal a neudělal a začneme bojovat za to, abychom si byli kvit, je to známkou toho, že se zřejmě něco děje, že máme zřejmě nějaký problém,“ naznačuje v rozhovoru Diagnózy F o vztahových mýtech. Ani společné zájmy nejsou pak zárukou šťastného vztahu. „Bytí spolu za každou cenu, protože takhle to má být, má mnohá úskalí. Někdy se jeden z partnerů upozadí, aby tedy splnil tuto podmínku, a pak zapomíná na sebe a své zájmy. Navíc, když jsou ti lidé pořád spolu, tak pak hrozí, že si doma nebudou mít o čem povídat, protože to všechno zažili spolu,“ upozorňuje Vojtko.

03557790.jpeg

Poslechněte si další Diagnózu F o vztazích, tentokrát o tom, jak fungují (nebo nefungují) rady na šťastné soužití.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.