Hračky sice kupujeme my, ale patří našim dětem. Učí se tak zodpovědnosti, říkají rodiče

17. srpen 2022

Co v jakém věku dítěti pořídit za hračku? Na to se v novém díle Houpaček zeptala Martina Poliaková svých hostů z řad rodičů, Miloše a Zuzky. Zafilozofovali si nad tím, komu hračky patří a jestli důvěřují certifikacím, které nám dávají pocit bezpečí, že byla hračka vyrobena férově a z nezávadných materiálů.

Milošovým dětem je šest a tři roky, Zuzčina Veronika má osm měsíců. Podařilo se tak pokrýt celý předškolní věk. Jaké hračky pořizovat těm nejmenším? Shodují se, že z praxe zjistili, že velmi dobře fungují hračky prověřené léty a jinými dětmi: „Musím přiznat, že jsme pro dceru strávili mnoho času výběrem muchláčka. Koupili jsme takovou velkou velrybu. A ta budí naprostý nezájem,“ sdílí svou zkušenost Zuzka.  

Milošovy děti, šestiletá Kája a tříletý Jonáš, mají klasické rozpětí hraček. Panenka simulující miminko jako další člen domácnosti a auta s bagry na druhé straně: „Ano, asi je to genderově rozdělené, ale ty světy jsou propustné, občas přijdu do pokoje a hrají si oba s panenkami nebo naopak staví autodráhu.“ Jde mu hlavně o to, aby nekupoval hračky takzvaně na jedno použití. Slibuje si od toho, že budou mít za hračky větší zodpovědnost a trénovali samostatnost. Pořizuje hračky i pro to, aby měl klid? „Jo, určitě,“ přiznává se smíchem Miloš.

Jak Zuzka přemýšlí nad tlakem na výběr hraček pro miminka? Přiklání se k tomu buď rozvíjet všemi směry a mít spoustu pomůcek, nebo naopak nechat dítě najít si zábavu z běžných věcí v domácnosti? V osmi měsících své dcery se ještě pod tlakem moc necítí, ale kritéria má jinde. S partnerkou by chtěly, aby byly hračky fair trade a z ekologických materiálů, což někdy může narazit na to, co se líbí dětem. „Limity si může člověk nastavit, ale pak se mohou dít různé věci…,“ popisuje situaci, kdy si dítě smění povolenou hračku za něco, co by mu rodiče nekoupili, ale po čem touží.

Komu hračky nakonec patří? A kdo je uklízí? Poslechněte si v nových Houpačkách!

autor: Martina Poliaková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.