Hudba = soundtrack života? Zkoumáme rap na plátně, od Ghost Doga až po Spider-Mana

23. červen 2023

V novém speciálu jsme se vydali prozkoumat rapové soundtracky – jejich historii ve filmu, současný zvuk a zkrátka všechno kolem nich! V americkém filmovém průmyslu se hip hop a rap objevuje už od dob existence samotných žánrů, a stejně tak, jako je tomu dnes, jsou oba neodmyslitelnou a často ikonickou součástí daných snímků.

Podíváme se na formy rapu mimo tradiční alba a mixtapy – hlavním tématem jsou soundtracky a desky, které vznikaly primárně pro filmový či později také seriálový průmysl, na jejich historii, legendární momenty a také na jejich aktuální podobu. Od starších a dnes již legendárních filmů, jako je 8 Mile, Hustle & Flow, Ghost Dog, Get Rich or Die Tryin' nebo How High, které mají soundtracky plné nabitých skladeb, přes dnes aktuální snímky jako Black Panther, Superfly, Spider-Man či Django.

Ve zmíněných filmech lze taktéž najít mnoho zvučných skladeb hodných rotací. Došlo i na seriálovou éru, včetně současné novinky The Idol, kde se o hudební produkci postaral mistr řemesla Mike Dean. K tomu všemu již tradiční servis novinek o aktualitách na scéně.

Kde se potkali Madonna a Playboi Carti? Co má společného Timberlake s Příběhem žraloka? A co české soundtracky? Poslechněte si speciál Scény s Opakem Dissu o rapových soundtracích.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka