Hudební terapie v Grundfunku

11. duben 2021

Nevěříte? Tak to není nic jednoduššího než se zaposlouchat do nové tvorby Esperanzy Spalding, která se spojila s hudebními terapeuty a neurovědci při tvorbě muziky, která by měla pomoci nemocným lidem. Ale věříme, že i další skladby z našeho playlistu by mohly zafungovat a zlepšit náladu.

ORGŌNE si půjčili klasiku It's My Thing (You Can't Tell Me Who To Sock It To) od Jamese Browna a spolu s Adryon de León za vokály ji předělali po svém. Poslechněte si, jak to dopadlo.

Ve vysílání jsme představili i jeden z coverů, který se před deseti lety objevil na EPčku Impressions (The Covers EP) Mayera Hawthorna. Právě toto EP znovu vyjde v rámci letošních dvou Record Store Days. A na co se během nich ještě můžete těšit? Dvanáctého června třeba na starší alba Ala Greena, Elly Fitzgerald, Meshell Ndegeocello, Prince, remixy skladeb od Amy Winehouse a sedmnáctého července pak na už zmíněného Mayera Hawthorna, ale také na Fun Lovin' Criminals, filmový singl od Jamiroquai, živou nahrávku St. Paul and The Broken Bones, klasiku od Donny Summer nebo dvojalbum Tribute to Curtis Mayfield. Kompletní seznam najdete tady.


Všichni fanoušci legendárního Prince by si rozhodně neměli zapomenout poznamenat datum třicátého července, kdy se z hudebníkova legendárního trezoru vyloupne doposud nevydané album Welcome 2 America natočené v letech 2010 a 2011, navíc v deluxe verzi spolu s živákem na Blu-ray disku nahraným v rámci 21 Nights in LA, odbočky jeho Welcome 2 America tour. 

Pravidelná rubrika Groove Window tentokrát představila trio muzikantů ze Severní Karolíny, původně doprovodné vokalisty The Hamiltones, prostřednictvím jejich dvou EP, která vydali pod názvy Watch The Ton3s a Watch The Ton3s (The B Side).

Že Esperanza Spalding hledá neprobádané hudební formy, to je už pár let zřejmé. Kromě opery Iphigenia, na které pracuje spolu s Waynem Shorterem, se spojila s hudebními terapeuty a neurovědci na tvorbě muziky, která by měla pomoci nemocným lidem. První takovou vlaštovkou je trojice skladeb Formwela 1–3 z EP TRIANGLE, kterým spouští i webové stránky.

Rozloučili jsme se skladbou Someday We'll All Be Free původně od Donnyho Hathawaye, kterou nově zpracoval v akustické podobě Tony Momrelle.

Playlist dílu najdete tady.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.