Hudební tip: Tomáš Niesner přichází na chuť „kovové estetice“ v knížkách i hudbě

16. březen 2023
Tip

Ke které metalové kapele přivedl kytaristu a skladatele Tomáše Niesnera nedávný román Kov od Karla Veselého? Poslechněte si hudební tip, o který se s námi kytarista Tomáš Niesner podělil těsně po jeho vystoupení v proskleném studiu v rámci další Radio Wave Studio Session.

„Zrovna nedávno jsem dočetl zajímavou knížku od Karla Veselýho, jmenuje se to Kov. Je to o metalu, je to takový scifi, velmi doporučuju pro fanoušky nejen metalu. Na to konto jsem začal poslouchat nějaký starší věci,“ přiznává Tomáš a nadšeně zmiňuje poslední album od americké metalové kapely Khanate nazvané Clean Hands Go Foul.

S druhým hudebním doporučením se Tomáš Niesner pocitově přesouvá naopak do budoucnosti. „Zaujala mě poslední deska Toyoty Vangelise – Výklopný světlomety. Doporučuju všem, je to strašně super,“ říká a přiznává, že úplně nejvíce ho baví, jak Václav Peloušek (Toyota Vangelis) pracuje s českými texty. „Hudebně je to hodně daleko, já se u toho cítím strašně staře. Vnímám to jako takovou hudbu budoucnosti.“

Co rád poslouchá kytarista Tomáš Niesner, který letos získal cenu Vinyla za své album Bečvou? Poslechněte si celý hudební tip.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.