„Hudebník svým tělem diriguje tvůj prožitek.“ Nezapomenutelné pohyby na pódiu neodešly s Elvisem

29. květen 2023

„Hudba bez pohybu je ochuzená o strašně moc. Interpret svým tělem hudbu zveličuje, ukazuje momenty, které jsou pro něj důležité. Do jisté míry tak diriguje tvůj prožitek. Klidně ti to může přijít cringe, ale zároveň ti dává bezpečí si to prožít tak, jak chceš ty,“ vysvětluje důležitost pohybu na pódiu hudebník Kuba Kaifosz.

Celou řadu výrazných hudebních osobností minulosti dnes máme propojeny s tancem či výraznými gesty na pódiu. Ikonické pohyby na koncertech nabízel Elvis Presley, Michael Jackson, nezapomenutelné taneční kroky předváděla Tina Turner.

Matěj Dvořák

„A celá rapová kultura šla od samého začátku ruku v ruce s tanečními styly,“ říká redaktor Radia Wave Matěj Dvořák. Ne vždy ale musí jít o precizně nacvičené pohyby či choreografii. Například frontman rockové formace Kiss Gene Simmons je znám pro své výrazné líčení a divoké vyplazování jazyka.

Kristína Tukan Martanovičová

A jak se na pódiích chtějí cítit současní hudebníci? „V poslední době mě dost těší, že někteří umělci vyhledávají pomoc choreografů. Chtějí objevit svůj slovník a svou autentičnost, aby se na pódiu cítili volní a neřešili, jak vypadají nebo se hýbou. Podle mě to ubírá z toho momentu tady a teď. Právě na ten se přece chceme napojit –⁠ při tvorbě, při hraní nebo jako diváci,“ vysvětluje choreografka a tanečnice Kristína Tukan Martanovičová.

S jakými požadavky chodí současní hudebníci za choreografy? Poslechněte si celou Vlnu.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.