The Hungry Saw je Deskou týdne

12. květen 2008

Na nové album Tindersticks jsme po dvou sólovkách frontmana Stuarta A. Stapelse hladově čekali. Konečně je tady a ačkoliv Sticks nejsou v plném složení, zní jako v nejsilnějších letech. Mistři melancholického skladatelství se vytasili s deskou, která neobjevuje nové zvukové končiny, ale nabízí "jen" spoustu chytrých a podmanivých písní. Což ve finále působí jako velmi milé osvěžení.

Britští Tindersticks se dali dohromady v době, kdy většina z nás ještě listovala ve slabikáři. Tedy na počátku 90. let, konkrétně v roce 1991. Předchůdcem Tindersticks byla kapela Asphalt Ribbons, jejíž složení i repertoár se s budoucími Tindersticks do značné míry shodovalo.

00497973.jpeg

Název Tindersticks má údajně na svědomí zpěvák a kytarista Stuart A. Staples, který prý objevil na řecké pláži krabičku od zápalek s tímto názvem. Během roku 1992 se bývalí Asphalt Ribbons, nyní Tindersticks, pustili do nahrávání debutové desky. Eponymní album Tindersticks vyšlo o rok později a u kritiků i posluchačů sklízelo úspěch. Hudbu Tindersticks lze těžko popsat v několika slovech a těžko ji pěchovat do nějakých hudebních škatulek. Hlavním poznávacím znamením je hlas zpěváka Stuarta A. Staplese, který trochu připomíná Nicka Cavea, Boba Dylana nebo Leonarda Cohena.

Hudebně se Tindersticks pohybují někde mezi melancholickou kytarovou hudbou, folkem a soulem. Přirovnávat je k nějaké jiné kapela je dost těžké, protože Tindersticks zní prostě jako Tindersticks. V roce 2005 se objevili spekulace, zda se Tindersticks po třinácti společných letech a šesti vydaných albech nedostali do krize a zda se kapela nerozpadne. Zpěvák Stuart A. Staples se věnoval sólové dráze a vydal dvě vlastní desky. Jak se svěřil v jednom rozhovoru, zdálo se mu, že po tolika společně strávených letech potřebují Tindersticks změnu, aby načerpali novou inspiraci. Zdá se, že pauza přinesla své ovoce. V roce 2007 se tři z původních šesti členů pustili do nahrávání nových skladeb a výsledkem je aktuální deska The Hungry Saw.

Poslouchejte s námi hudbu Tindersticks, recenze jejich zbrusu nového alba a rozhovory. Po celý týden na Radiu Wave.

Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.