„I sociální podnik musí být konkurenceschopný,“ říká zakladatelka charitativního obchodu Přestupní stanice

4. září 2019

Žižkovský sociální podnik a charitativní obchod Přestupní stanice má za sebou dva roky fungování. Komunitní projekt zaměstnává lidi bez domova a zároveň propojuje aktivismus s budováním otevřeného prostoru pro všechny. „Udělali jsme šílený fuckupy, ale teď už se nám daří. Prostřednictvím druhé pobočky chceme zaměstnat víc bezdomovců a taky máme od lidí neskutečný kvanta oblečení, které už není kam dávat,“ říká zakladatelka Přestupní stanice Eva Dudová.

„Když jsem končila studium sociální práce, byla jsem součástí jednoho dobrovolnického projektu, ve kterém jsme propojovali lidi bez domova přímo se zaměstnavatelem. Během dvou let jsme ale zjistili, že to vlastně vůbec nefunguje, jen práce pro řešení bezdomovectví totiž nestačí. Přihlásili jsme se tak do jedné soutěže a po roce plánování jsme mohli otevřít,“ osvětluje začátky projektu Dudová. V Přestupní stanici se zaměstnanými bezdomovci řeší konkrétní problémy, zdravím a dluhy počínaje a bydlením a kontaktem s rodinou konče. „Na začátku jsme hodně fungovali na sousedské bázi. Hlavně díky tomu, že jsme nabízeli hezkou a levnou módu. A od šeptandy jsme se přes média postupně dostávali víc do povědomí,“ pokračuje Dudová, podle které se už Přestupní stanice dostala za bod zvratu, kdy si dokáže pokrýt veškeré náklady.

Eva Dudová

„Nechceme být závislí na grantech a fondech, takže je potřeba, abychom byli konkurenceschopní. I proto teď chystáme novou pobočku, abychom mohli zaměstnat víc bezdomovců,“ vysvětluje Dudová. Nemožnost přijmout tolik lidí, kolik by rádi, je prý už frustrovala. Kromě toho chtějí zařadit do portfolia i dětské oblečení pro rodiče, kteří si nemohou dovolit kupovat pro své děti pořád nové a nové. „A taky chceme, aby byla součástí kavárna, kde by si lidé mohli udělat kávu nebo čaj a být tam klidně celý den. Mít to jako místo setkávání, ne jen komerční prostor.“

Jaká témata se vážou k bezdomovectví? Existuje u nás zákon, který by upravoval sociální podnikání? A je Přestupní stanice spíš podnikatelský nebo charitativní projekt? Poslechněte si celý rozhovor s Evou Dudovou.

 

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.