Iniciativa Vekslák bourá Prahu se bouří

10. červenec 2013

Nepoužitelný relikt komunismu nebo cenné umělecké dílo, které by se mělo stát kulturní památkou? Odborníci i laická veřejnost se už několik měsíců nemohou shodnout na tom, jestli se má zbourat velkolepý hotel Praha. V pražských Dejvicích včera večer lidé už po několikáté protestovali proti záměru nového vlastníka postavit místo hotelu veřejnosti nepřístupný park a soukromou školu.

Stávající majitel budovy hotelu a okolních pozemků, kterým je skupina PPF Petra Kellnera, chce začít hotel bourat už letos v zimě. Místo něj by měla vzniknout nová budova pro elitní školu Open Gate, kterou podporuje Kellnerova nadace. Část odborníků a veřejnosti ale s plánovanou demolicí nesouhlasí. Vznikla dokonce zastřešující občanská iniciativa Vekslák bourá Prahu, která zorganizovala právě včerejší protest.

„I když vznikl návrh na památkovou ochranu hotelu, tak se ještě před vydáním definitivního verdiktu Ministerstva kultury začalo s demolicí velmi cenných interiérů hotelu. To podle nás nejsou standardní právní kroky. A na to chceme dneska poukázat,“ vysvětluje hlavní důvod konání akce jeden z organizátorů protestu Dominik Forman.

V únoru letošního roku podala skupina umělců, památkářů a architektů podnět, aby byl hotel zapsán na seznam kulturních památek. Svůj návrh zdůvodnili jeho autoři mj. tím, že hotel reprezentuje unikátní doklad dobového celostního uměleckého díla (tzv. Gesamtkunstwerk), kde je sladěna architektura, interiéry, výtvarné prvky i nábytek. Díky neopakovatelné investici se zrodilo pozoruhodné dílo, které v takovém rozsahu už nikdy nebude moci být zbudováno. Bývalá ministryně kultury Alena Hanáková ale pouhé dva dny před svou rezignací této žádosti nevyhověla.

02839012.jpeg

I přes to, že se nakonec hotel Praha s velkou pravděpodobností začne letos v zimě bourat, vidí jejich organizátoři v podobných protestních akcích smysl. Podle nich je pozitivní to, že část veřejnosti ve svém volném čase přemýšlí o tom, jakou podobu by mělo mít jejich město, a je ochotná své představy aktivně prosazovat. Například v případě jiné pražské stavby – Nákladového nádraží Žižkov – se dlouhodobý protest proti jeho demolici nakonec vyplatil.

Skupina PPF by prý s bouráním hotelu Praha chtěla začít v zimě. Členové iniciativy Vekslák bourá Prahu do té doby chtějí ve svých aktivitách za jeho záchranu pokračovat.

Spustit audio