Jak se stát hobojistou? Chce to lásku a trpělivost

27. září 2023

Ivana a Zuzana tentokrát ve studiu přivítaly Čeňka Maléře, který je provozním náměstkem v malé dopravní společnosti a také miluje hoboje a porcelánové hrnky.

Čeněk se rozvyprávěl o tom, jak se ve třech letech zamiloval do parní lokomotivy a pak od rodičů vyžadoval jízdy vlakem a železniční modely. Reflektoval pak, že jeho láska ke kolejím je příznačná pro milovníky řádu a struktury, mezi které se řadí a kteří podle jeho názoru občas bývají na autistickém spektru.

Čeněk pak rozkládal o tom, že byl průvodcem na výstavě porcelánu, protože je fanouškem technologií. Zvědavé Ivance pak popsal, jak se takový porcelánový kus nádobí vyrábí.

Čenda se pak svěřil, že měl kolem třicítky krizi a umanul si tedy, že v Kamenickém Šenově opraví s kamarády vlakové nádraží a vdechne mu život kulturními akcemi.

Nebyly by to Buchty, kdyby neprobraly úplně jiná témata. Na přetřes přišly porody, mateřské mléko, slovo ajznboňák, slovo gloš, Zuzanina demolice starodávné truhly a smysl života.

Pusťte si do uší a hlavně do duše Buchty a třeba si uvědomíte, že hoboj je nástroj hodný vaší pozornosti.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.