Jaká zvířata se lidem nejvíc líbí? A proč?

29. leden 2016

„Nejvíc se lidem líbí savci. Kočky, kočkovité šelmy a vše, co je připomíná. Většina lidí také jako krásná hodnotí zvířata, která připomínají medvědy a medvídky. Takže na předních příčkách je tradičně třeba koala a panda. Když to zobecním, tak to jsou obvykle chlupatá, huňatá zvířata a často mají velké oči. Výjimkou je slon, který je sice lysý, ale většině lidí se rovněž líbí,“ říká přírodovědkyně Olga Šimková.

Jaká zvířata se lidem líbí nejvíc a jaká nejmíň? Na tuhle otázku se zaměřil výzkumný tým z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. Výzkum pořád ještě probíhá, nicméně dosavadní výsledky ukazují, že estetické vnímání zvířat je stejné nebo hodně podobné u lidí z různých geografických i kulturních oblastí. Zjednodušeně se dá říct, že existují univerzálně krásná zvířata.

Čtěte také

Stejně tak existují zvířata, která většina lidí považuje za ošklivá. Ze savců jsou to obvykle podzemní zvířata s malýma očima. Jako nejošklivějšího savce lidé hodnotí rypoše lysého. Z plazů hodnotí lidé jako ošklivé ty, kteří nemají nohy. Želvy a varani jsou na tom zkrátka v pomyslném žebříčku krásy vždycky lépe než hadi. Z hadů se lidem nejmíň líbí takzvaní slepáci.


Protože výzkum pořád probíhá, můžete se do něj ještě zapojit, a to zde. Heslo pro registraci je woohoo.

„Savce lidé obecně považují za hezčí než ptáky a plazy. Pokud lidé hodnotí ptáky a plazy jako hezké, pak jsou to obvykle hodně barevné druhy. V případě ptáků jsou to třeba barevní papoušci, sokolovití dravci nebo pávi. Naopak za ošklivé považuje většina dotazovaných supy a kondory,“ dodává Olga Šimková.

Jak tyhle estetické preference mohou ovlivňovat záchranu ohrožených druhů? A jaké je uplatnění tohoto výzkumu zvířecí krásy v praxi? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.