Jaké je být průvodcem v Krkonoších? Super, ale musíte tolerovat i lidi na podpatcích

21. červen 2023

Ivana a Zuzana tentokrát ve studiu přivítaly průvodce po Krkonoších Ondřeje Hinka, který se rozpovídal o svém vztahu k horám, vývaru z brambor a kozách.

Ivanku nejprve pálila otázka, jaký byl skutečný Krakonoš. Zuzana tak trochu doufala, že vypadal jako představitel moderního pána hor, tedy jako herec Švehlík, ale Ondřej uvedl na pravou míru, že Krakonoš vznikl spíše jako mytická postava, kterou si tamní lid vysnil kvůli tvrdému životu v horské krajině.

Obě ženy pak vyzvídaly, jestli Ondřej v horách zažil nějaké obzvlášť libé události, ale z toho se vykroutil. Povyprávěl také o tom, že někteří zákazníci jsou prostě nároční, ale průvodcovství je třeba brát jako službu.

Nebyly by to Buchty, kdyby se nedotkly úplně jiných témat –⁠ probralo se, proč je tak vtipné slovo kozy, že má Ivanka asi ovulaci, s čím je legitimní jíst párek a co znamená výraz polobotka. Padlo také slovo sejkory, což je typické krkonošské papání a Zuzana objasnila, jaká je její příprava na apokalypsu.

Zuzana pak ještě probrala své klasické téma –⁠ a sice kolik stojí ve Vrchlabí květák –⁠ aby se mohlo jít konečně domů.

Chcete si uvědomit, že pochod na horách je slepičí polévkou pro duši? Pusťte si do uší a hlavně do nitra Buchty a třeba si slíbíte, že vyrazíte po stopách Krakonoše.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.