Jamieho Jim Deskou týdne!

28. duben 2008

Jamie Lidell už skoro před rokem začal navnazovat své fanoušky na nové album Jim. Když říkal, že bude silně ovlivněné zvukem padesátých let, nikdo asi netušil, že ho bude možné brát tak doslova. Jamie Lidell tak po třech letech od alba Multiply zase naprosto obrátil a padesátkově nadšený jazz obohatil trochou synthpopového blýskání.

Pokud je řeč o britském zpěvákovi a hudebníkovi Jamie Lidellovi většina lidí si asi vybaví jeho přelomovou desku Multiply z roku 2005. Ovšem Jamie podnikl své první kroky v hudební branži už v polovině 90. let. Jak se přiznal v jednom rozhovoru, jako puberťák obdivoval Prince, Stevieho Wondera a Briana Ena. Na jeho prvních hudebních pokusech tyto vlivy rozhodně patrné nebyly, soustředil se tehdy na čistě elektronickou hudbu a jeho debutové album Muddlion Gear z roku 2000 se neslo v duchu laptopového techna a místo vlivu Prince či Wondera se podobalo spíš tvorbě Aphexe Twina.

00707567.jpeg

O pět let později se Jamie Lidell ukázal jako jeden z největších hudebních chameleonů, kteří si hudebním škatulkováním rozhodně hlavu nelámou. Jeho druhé album, již zmiňovaná deska Multiply, byla originální kombinací soulu, funku, sedmdesátkového disca a RnB. A zdá se, že Jamie se touhle kombinací strefil do černého. Deska sklízela úspěchy na všech frontách a zřejmě i proto ji o rok později následovalo album Multiply Additions, které obsahovalo záznamy živých vystoupení a remixy skladeb z předchozí, úspěšné desky.

Kapitolu samu pro sebe tvoří pověstná Lidellova živá vystoupení. Nejenže Jamie odzpívá všechny své party, ale vystačí si se svým hlasem a jediným laptopem i co se zvuku ostatních nástrojů týče - je to tedy taková jedná velká soulově elektronická beatboxová one-man show. Jamie si navíc potrpí na hodně extravagantní kostýmy, takže kromě poslechu, se máte na co dívat.

00707578.jpeg

Přesvědčit jste se o tom mohli třeba před dvěma lety, kdy zahrál v Abatonu oblečen v blyštivém županu. V nejbližší době se Jamie Lidell do České Republiky nechystá, takže ho můžete zastihnout 10. května v Berlíně. A pokud vám Berlín přijde přeci jen trochu daleko, koukněte alespoň na videoklip k aktuálnímu singlu Another Day.

Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.