Jan Styblík: Jak fotit ve Třetím světě?

27. září 2013

Jeden z největších českých cestovatelů a znalců jihovýchodní Asie se popatnácté vypravil do Vietnamu. Pořídil tam mimo jiné unikátní sérii portrétů obyvatel kmenových horských oblastí.

Jan Styblík je fotograf, průvodce a překladatel, specialista na JV Asii, usazený napůl v ČR a napůl v Thajsku. Ve Vietnamu byl popatnácté a tentokrát se zaměřil na severní kmenové oblasti země, které obývají etnicky ne-vietnamští obyvatelé, známí svými vyšívanými kroji, stříbrnými šperky a jinými ozdobami. Cestu tentokrát podnikl s vietnamským tlumočníkem na mopedu a pořídil unikátní sérii portrétů tamních kultur.

Jak fotit v průběhu exotických cest, abyste získali víc, než jen fotky z dovolené? V jaké části sezony vyrazit? Jak se přirozeně přiblížit místním lidem a jaký může být recept na překonávání jazykové bariéry? Je v severním Vietnamu lepší jít oficiální cestou, nebo spíš úřady obcházet a bavit se přímo s fotografovanými?Jaké rozdíly v portrétním focením zaznamenal Jan Styblík na různých místech Asie? Jak se Janu Styblíkoví fotilo na Papui-Nové Guinei?

Poslechněte si záznam cestovatelského a outdoorového magazínu Radia Wave.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.