Japonci věří místo horoskopu na krevní skupiny. Béčka jsou roztěkaní kreativci

18. červen 2017

Japonský komiksový autor Masaši Kišimoto vytvořil ke každé výraznější postavě své slavné nindžovské mangy Naruto přehlednou tabulku, kde se dozvídáme její výšku, váhu, znamení zvěrokruhu a také krevní skupinu. Když se například o titulním hrdinovi Uzumaki Narutovi dozvídáme, že má skupinu B, není to pro Japonce jen čistě biologický údaj. Kolem typů krve tu totiž existuje symbolika, která je zdejší variantou západních horoskopů. Podle ní krev něco vypovídá o povaze toho, komu koluje v žilách.

Osoby s krevní skupinou B mají být intuitivní, impulzivní a kreativní, ale také sobecké, nestálé a roztěkané. To perfektně sedí na rozjíveného, zbrklého, ale dobrosrdečného nindžovského učně Naruta, který si zamane, že se stane největším mistrem nindžucu pod sluncem. Sedí to také na spoustu dalších hrdinů populárních mang pro chlapce (šónen), ve kterých hrdinům k dosažení jejich velkých cílů pomáhá vášnivé nadšení pro věc. Stejnou krevní skupinu má třeba i hlučný vejtaha a pouliční rváč Hanamiči Sakuragi, který se v proslulé sportovní manze Takehika Inoueho Slam Dunk propracovává k pozici mistrovského hráče basketbalu. Jaký typ krve se nachází v gumovém těle pirátského kapitána Luffyho D. Monkeye v nejprodávanější manze všech dob One Piece, sice nevíme, ale kdybychom si měli tipnout, v podstatě by nepřipadala v úvahu žádná jiná možnost než béčko.

Nejvhodnější krev k obraně vlasti

Ale nejen béčková krev živí japonský zábavní průmysl. Sošná a osudová postava Clouda Strifea z legendární počítačové hry Final Fantasy VII má krevní skupinu AB, jejíž nositelé mají být racionální, introvertní, zdrženliví, ale také nemilosrdní a přehlíživí vůči ostatním. Perfekcionistickou, rezervovanou a příliš sebevědomou povahu by jako typické „áčko“ měla mít desetiletá Sakura, sbírající magické karty v manze Cardcaptor Sakura. Mezi ambiciózní, sebevědomé, arogantní a prchlivé osoby s krevní skupinou 0 patří třeba velitelská rytířka Hikaru Šidó z fantasy mangy Magic Knight Rayearth.

Fantasy manga Magic Knight Rayearth

Symbolika krevních skupin pomáhá mladším čtenářům a divákům porozumět postavám jejich oblíbených příběhů, ale také k nim nalézt vztah. Řada z nich totiž podle krevních skupin posuzuje i reálné osoby ve svém okolí. Zatímco mnoho lidí na Západě typ své krve ani nezná, v Japonsku není úplně výjimečné, když na prvním setkání dvou lidí padne otázka: „Jakou máš krevní skupinu?“

Tato původně pseudovědecká teorie, dnes už spíš vyslovená pověra, má přitom poměrně temnou historii. Souvislost povah lidí s jejich krevními skupinami ve dvacátých letech minulého století zkoumal psycholog Takedži Furukawa a jeho nepříliš dobře podložený výzkum rychle převzala armáda, která na jeho základě chtěla vyšlechtit ideální vojáky s krevní skupinou nejvhodnější pro službu vlasti. Po druhé světové válce se na Furukawův projekt zapomnělo. Symboliku krevních skupin nicméně s velkým úspěchem znovu uvedl do oběhu v sedmdesátých letech novinář Masahiko Nomi. Přestože byly jeho knihy na toto téma silně kritizované vědeckými autoritami, podařilo se mu myšlenku lidských povah předurčených krevními skupinami rozšířit mezi veřejnost. A daří se jí dodnes.

Znamení koaly

V roce 2007 vydalo nakladatelství Bungeiša čtveřici knih od autora píšícího pod pseudonymem Jamais Jamais, z nichž každá byla věnovaná jedné krevní skupině. Všechny čtyři skončily v žebříčku nejprodávanějších knih toho roku. Japonští politici a celebrity běžně zveřejňují svůj typ krve, v obchodech se prodávají speciální ručníky, koupelové soli nebo kondomy pro každou krevní skupinu, a dokonce japonský ženský softbalový tým, který získal zlato na olympiádě v Pekingu, prý postavil individuální trénink každé své jednotlivé hráčky na tom, jestli měla skupinu A, B, AB nebo 0.

Věštění z krevních skupin ale rozhodně není jediná nebo nejrozšířenější „povahologie“ v Japonsku. Celá východní Asie s tradicí čínských horoskopů, knihy I-ťing nebo šintoistických bůžků nosících štěstí je odjakživa hodně náchylná k pověrčivosti. Velký ohlas tam mají ostatně i západní systémy typu astrologie nebo numerologie. A to nemluvě o tom, že se občas vynoří nějaká úplně nová typologie. Na sklonku milénia se například objevil trend zoologického věštění (dóbucu uranai), které rozdělovalo lidi podle data narození do dvanácti typů, z nichž každý reprezentovalo nějaké zvíře (např. koala, pegas nebo japonský jezevec tanuki). Novou typologii zpopularizovala zejména komiksová série, která se podle ní přímo jmenovala a v níž bylo každé znamení ztvárněné chytlavým obrázkem od kreslířky Kiriko Kubo.

Manga One Piece

Krevní obtěžování

Rozdělování lidských povah podle krevních skupin, data narození nebo numerologických propočtů samozřejmě nutně vede k vytváření předsudků a stereotypů. I symbolika krevních skupin má v japonské společnosti řadu stinných stránek. Někteří lidé se totiž podle krevních skupin rozhodují i o svém budoucím partnerovi nebo při přijímání nových zaměstnanců. Mohou pak dojít k závěru, že s Narutem sice může být spousta zábavy, ale za kolegu ve firmě by ho rozhodně nechtěli. Zejména lidé s krevní skupinou B jsou vystavováni různým druhům dehonestace nebo i ponižování. Japonci pro „krevní obtěžování“ dokonce mají termín burahara.

Na dělení povah podle krevních skupin ale nenarazíme jen v Japonsku. Tu a tam ho zmíní nějaká, většinou lifestylovými časopisy poblázněná, postava v romantické komedii z Hongkongu či Jižní Koreje. Z Koreje ostatně pochází také webový komiksový strip Jednoduché úvahy o krevních skupinách od autora, který se podepisuje jako Real Crazy Man. Jeho hrdiny jsou panáčkové se jmény krevních skupin místo obličejů, kteří se chovají tak, jak jim to velí stereotypy spojené s daným typem krve. Komiks se mimochodem stal v Japonsku tak populárním, že podle něj vznikl animovaný televizní seriál s názvem Kecuekigata-kun! (kecuekigata je japonský termín pro rozdělování charakterů podle krevních skupin).

I béčka mají právo na lásku

Povaha diktovaná krví se pak stala jedním z hlavních témat korejské romantické komedie Můj přítel má krevní skupinu B (My Boyfriend is Type-B) z roku 2005. Z ní je také dobře vidět, že zdaleka ne všichni Asiaté jsou fanatičtí vyznavači věštění z krve a že mnoho z nich se na ně dívá spíš jako na přihlouplou pověru. Film vypráví o dívce, která má krevní skupinu A a najde si chlapce, který je béčko. Pro ně samotné to nemá nejmenší význam, ale hrdinka má spolubydlící, která pracuje v seznamce, ve které páruje své zákazníky podle typů krve. Ta když zjistí, jak se to má s krevní skupinou nového přítele její kamarádky, rozhodne se, že jejich vztah za každou cenu překazí. Spolubydlící posedlá krevními skupinami je přitom ve filmu vylíčena jako nesympatická, hloupá a více méně negativní postava.

Z filmu Můj přítel má krevní skupinu B (B-hyeong namjachingu)

Film Můj přítel má krevní skupinu B ukazuje, že japonská a korejská společnost má nad symbolikou krevních skupin větší nadhled, než by se mohlo z různých zpráv zdát. Ostatně kdybychom sledovali, jaký vliv mají v české společnosti horoskopy, mohli bychom dojít k dost podobným závěrům.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.