Japonské sekáče a dětské kabelky: S gamerkou a moderátorkou Naomi Adachi o módě v Tokiu a v Praze

2. červen 2021

Gamerka, moderátorka a herečka Naomi Adachi bydlí v malé garsonce na Letné v Praze. Na nájmu ušetří, ale v módě si dopřeje luxus. „Líbí se mi limitované edice značkových kabelek, které vznikají speciálně pro japonský trh. Kupuju je nejčastěji v sekáčích, ale mám už i jednu novou. Legrační je, že je vlastně dětská, protože dospělácké ceny jsou na mě ještě příliš vysoké,“ říká Naomi a ukazuje nám kabelku s obrázky kočiček a květin od populární japonské ilustrátorky.

„Nikdy jsem si nemyslela, že mě budou bavit luxusní kabelky. V Japonsku je to ale úplně normální věc. Každá holka tam nějakou má,“ vysvětluje Naomi. „Je tam strašně moc sekáčů soustředěných na značkové oblečení a doplňky. Nejspíš i kvůli tomu, že je tam silná kultura hostesek a hostesáků. Lidé jim za jejich společnost nedávají peníze, ale luxusní módu a doplňky. Ale oni samozřejmě chtějí peníze, takže ty věci pak prodávají do sekáčů,“ popisuje jeden ze zdrojů své sbírky.

Vedle luxusních japonských edicí doplňků a módy má slabost i pro české návrhářky a návrháře. Spolupracuje mimo jiné s Natalií Dufkovou, která byla s kolekcí z deadstockového hedvábí nominovaná do finále soutěže Czech Grand Design 2020. „V šatech od Natalie se cítím jako Naomi Campbell. Jsme domluvené, že až se jednou budu vdávat, ušije mi svatební šaty.“

Na jednu stranu Naomi říká, že jí záleží na udržitelnosti, ale přitom spolupracuje s druhým největším fast fashion řetězcem na světě. Jak si tuhle spolupráci ospravedlňuje? To se dozvíte v podcastu. Pokud vás udržitelnost také zajímá, ale nevíte, jak je na tom vaše oblíbená značka nebo řetězec, podívejte se třeba na platformu Good on You. Ta sleduje a hodnotí reálné kroky módních brandů směrem k udržitelnému a etickému fungování.

Proč dá Naomi Adachi v módě na svoji mámu? Kdy a jak se nadchla pro luxusní kabelky? Jakých módních kousků ve svých skříních si nejvíc váží? Jak se obléká v Tokiu a jak v Praze? A proč ji v Česku nebaví nakupovat oblečení a doplňky?

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.