Jedlý plevel na louce a zahradě místo zeleniny

15. červen 2016

Každý už slyšel o tom, že pampeliška nebo sedmikráska jsou jedlé. Že je jedlých bylin a divoce rostoucích „plevelů“ mnohem víc, nám na procházce v Řeporyjích u zahrady Bubec ukázala Věra Vačkářová. Nejlepší na sběr jedlých a zdravých bylin je sice začátek jara, ale spousta plevelu u cesty ve stínu se dá sníst i v létě.

Základem mnoha pokrmů, jako třeba quiche a polévek, a hlavně náhradou špenátu je obyčejná kopřiva. Nejlepší jsou mladé listy, ale pokud roste ve stínu a především na místě, kde se třeba často seká tráva, krásně znovu obrazí a dá se trhat stále dokola. Paní Věra Vačkářová hned na začátku procházky prozradila, že pokud máme strávníky, kteří se na kopřivy (nebo jakoukoli jinou bylinu, pro kterou se rozhodneme) v jídle moc netváří, stačí je třeba v polévce jen vyvařit a vyndat. Získáme tak mnoho výživných látek a chutí.

Další oblíbenou a všudypřítomnou rostlinou je ptačinec, nebo také žabinec. Každý mu říká, jak chce, ale pravda je, že mladé výhonky chutnají trochu jako kukuřice, a tak se nemůže nikdo splést, pokud si při sběru není jistý. Ptačinec je opravdu všude, a pokud jdete třeba grilovat někam ven a chcete trochu salátu, stačí nakombinovat třeba s jitrocelem, vrchními lístky ostružiny a květy černého bezu a máte skvělou přílohu.

03649896.jpeg

Výhodou takových planých bylin je mimo to, že vás nic nestojí, hlavně obsah minerálů a dalších pro tělo potřebných látek, které v současné zemědělské produkci zeleniny postrádáme. Vedle pěstování vlastních rajčat a domácí fermentace čehokoli je také sběr volně rostoucích bylin a plodů nastupujícím trendem. Takže na naší procházce po loukách se děti nadšeně pásly na květech jetele a skupinka kuchařů si psala poznámky o tom plevelu, který může využít v kuchyni některé z pražských luxusních restaurací.

Vedle využití bylin na léčivé čaje a kosmetiku je možné nahradit některé koření a zeleninu právě planými rostlinami. Chuť brokolice nebo řeřichy zastane vesnovka obecná a česnek připomíná zelený česnáček, který si všichni na výletě pochvalovali. Důležité při trhání jedlého plevelu je mít s sebou nůž, abyste nepoškodili kořeny (pokud se ovšem nechcete zbavit třeba bršlice kozí nohy na záhonku s hráškem), a také výběr místa. Celkem logicky se snažíme vyhnout místům s frekventovanou dopravou, parkům, kde se venčí psi, nebo okolí popelnic, i když zrovna tam všude plevelu najdete požehnaně.

03649894.jpeg

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.