Jemná kůže, tvrdé pocity. Vrstevnaté novinky nabízí Audrey Nuna, Mustafa i Jim Legxacy

23. říjen 2024

Kariéru korejsko-americké rapperky Audrey Nuny sledujeme dlouhodobě, naopak nováčkem v playlistu Radia Wave je teprve třiadvacetiletý hudebník Jim Legxacy. Oba si již zažili svůj velký průlom, ale nepolevují. Nadžánrovost demonstruje také duo Tshegue, které má na svědomí hitový singl Shuffle. Mezi novinkami nechybí novou desku připravující Father John Misty, súdánsko-kanadský básník a hudebník Mustafa nebo navrátivší se Oklou. Aggressive!

Audrey Nuna – Baby OG
Credits: Audrey Chu, Anwar Sawyer
Label: Arista Records
Album: TRENCH

Korejsko-americká rapperka Audrey Nuna prorazila díky hitu damn Right ze tři roky staré desky a liquid breakfast. Natočila pak tracky s Jackem Harlowem nebo DJ Snakem. Rapperka narozená v New Jersey v polovině října vydala nové album TRENCH, které trvá jen něco přes 40 minut, ale vychází na dvou discích, jež ukazují dvě její odlišné tváře. „Heslem pro tento projekt je ‚jemná kůže, tvrdé pocity‘,“ říká Audrey Nuna v rozhovoru pro časopis Billboard. Na desce hostuje Teezo Touchdown, nás ale víc zaujala skladba Baby OG, jejíž klip slouží jako aktuální teaser. Track produkoval její stálý spolupracovník Anwar Sawyer.

Jim Legxacy – Aggressive
Credits: Jim Legxacy, Alastair O’Donnell, Joe Stanley, Simon Tendai Senyange, Kiri Gerbs
Label: XL Recordings
Album: Black British Music

Loni excentrický a nadžánrový zpěvák a rapper Jim Legxacy zažil velký průlom díky mixtape Homeless N*gga Pop Music. Letos na ni chce navázat dlouhohrajícím albem Black British Music, které v polovině října ohlásil singlem Aggressive. Píseň o příliš majetnickém milostném vztahu si vypůjčuje část refrénu z patnáct let starého hitu Oopsy Daisy rappera Chipmunka. Na podobné nostalgické vlně se veze i videoklip, který Legxacy celý natočil na telefon Blueberry, jak se to na rapové scéně dělalo na konci nulté dekády.

Tshegue – Shuffle
Credits: Faty Sy Savanet, Nicolas Dacunha-Castelle
Label: Animal63
Album: ARGENT

On je z pařížského předměstí a má kubánské kořeny, ona je z Konga. Potkali se v hlavním městě Francie a spojila je láska ke garážovému rocku a afrobeatu. Rapperka Faty Sy Savanet a producent Nicolas ‚Dakou‘ Dacunha jsou Tshegue, což je zároveň přezdívka první jmenované a také hanlivé označení pro výtržníky z ulic Kinshasy, kterými se Faty Sy procházela. Tshegue debutovali v roce 2017 úspěšným EP Survivor, teprve po sedmi letech na něj navazují novinkou ARGENT, která obsahuje i hitový singl Shuffle. Jeho klip z pařížských ulic odráží anarchistického ducha hudby Tshegue.

Father John Misty – She Cleans Up
Credits: Joshua Michael Tillman, Elias Junqvist, Henrik Mats Hockert, Linus Hillborg, Oskar Bengt Emil Carls, Per Gunnerfeldt, Sebastian Declan Murphy, Tor Sol Magnus Sjoden
Label: Bella Union
Album: Mahashmashana

Americký hudebník Father John Misty, vlastním jménem Joshua Michael Tillman, vydává 22. listopadu své šesté studiové album Mahashmashana – pod labelem Sub Pop. Na scéně je aktivní už přes 20 let a vedle své vlastní tvorby, která osciluje mezi folk-rockem a pop-rockem, produkoval pro hvězdy jako Beyoncé, Lady Gaga nebo Lana Del Rey. Jeho desky často zkoumají společenské vztahy a politiku a Mahashmashana nebude výjimkou. Nový singl She Cleans Up přináší pohled na genderové role a moc. Tillman pracuje s náboženskými a filmovými referencemi, ironizuje patriarchální struktury a přemýšlí o cyklech spravedlnosti. Na jaře 2025 Father John Misty zamíří s novou deskou také do Evropy, nejblíže zahraje v sousedním Berlíně.

Mustafa – Gaza Is Calling
Credits: Emmanuel Hailemariam, Mustafa Ahmed, Nicolas Jaar, Simon Axel Hessman, Simon Hessman, Rodaidh McDonald
Label: Jagjaguwar
Album: Dunya

Mustafa (fka Mustafa The Poet) je súdánsko-kanadský básník a hudebník žijící v Torontu. Album Dunya je jeho dlouhohrající debut a je plný vtahujících a intimních úvah o víře a životě. Mustafa přemýšlí o tom, jak být dobrým synem svých rodičů, ale zároveň si hledá vlastní cestu životem. Západní folkové písničkářství se v jeho hudbě prolíná s tradičními arabskými nástroji jako je třeba předchůdce loutny úd. Ve skladbě Gaza Is Calling se ale od spíš minimalistických aranží pouští do mnohem klenutějších postupů, které místy připomínají třeba rukopis kultovního písničkáře a skladatele Sufjana Stevense. Právě tuhle vzpomínku na kamaráda z dětství, který z Toronta odešel zpět za rodinou do Palestiny, nasazujeme do vysílání. Hudebník ji napsal už před lety, masakry v Gaze a úzkosti z osudů jeho blízkých ho ale přiměly se k textu vrátit a dodělat ho.

Oklou – harvest sky ft. underscores
Credits: April Harper Grey, Casey Manierka-Quaile, Danny L Harle, Marylou Mayniel, Nate Campany
Label: True Panther
Album: harvest sky ft. underscores single

Francouzská elektronická hudebnice Oklou vydává dvojsingl harvest sky / obvious, z nějž si do rotace vybíráme první jmenovaný. Novinkou navazuje na předchozí skladbu family and friends, pro změnu tady ale hostuje americká producentka underscores. Na všech třech tracích Oklou spolupracovala s producentem Casey MQ, jehož koncert jste mohli nedávno vidět v pražském prostoru ARCHA+. Ke slyšení je tu jeho minimalistická synthová produkce. Na harvest sky se dále podíleli např. producenti Danny L Harle (Dua Lipa, Caroline Polachek, Charli XCX) a Nick Leon (Erika De Casier, Empress Of). Hostující underscores o spolupráci říká: „Oklou se během posledních několika let stala jednou z mých nejoblíbenějších umělkyň, takže jsem byla nadšená, když mě požádala, abych toho byla součástí.“

autoři: Filip Černý , Matěj Dvořák , Karel Veselý , Martina Foldynová , Aneta Martínková
Spustit audio