Jen koncert nestačí, říká Matjaž Manček nový člen poroty Czechingu

6. červen 2017

Seznamte se s novým porotcem hudebně exportního projektu Czeching, dramaturgem lublaňského klubu Kino Šiška, Matjažem Mančekem.

Pomalu se blíží čas Czechingu, hudebně exportního projektu Radia Wave. Letos vám pět nominovaných kapel představíme opět na konci srpna. O tom, která kapela, producent či producentka mají největší potenciál uspět v zahraničí, rozhodne opět mezinárodní porota. Vítězný hudební projekt bude mít možnost nahrát nové EP v rozhlasových studiích, to následně Český rozhlas vydá na vinylu. Vítězové budou mít také příležitost vystoupit na největším evropském showcaseovém festivalu Eurosonic a nově si také zahrát ve dvou evropských klubech sítě Liveurope, která své členy podporuje, aby tím umožnila koncertovat méně známým kapelám z jiných států Evropy. Jedním z těchto klubů bude také Kino Šiška ve slovinské Lublani. Hudební dramaturg tohoto klubu a spoluzakladatel showcaseového festivalu MENT Matjaž Manček bude letos jedním z porotců Czechingu. Přečtěte si o jeho cestě i pohledu na slovinskou scénu a téma hudebního exportu obecně.

Osobní historie

Jsem hudební fanoušek od dob, kdy jsem si sám sebe začal uvědomovat. Hrál jsem na klarinet v dechových orchestrech, hrál jsem taky noise rock a improvizovanou hudbu. Potom jsem začal pracovat pro Radio Študent v Lublani. Je to asi nejstarší médium svého druhu v Evropě. Není to studentské rádio, ale nezávislé komunitní rádio, které vzniklo už v roce 1969. Pracoval jsem tam jako hudební editor a potom jsem také začal organizovat různé koncerty a hudební projekty v oblasti hudebního exportu, bylo to zaměřené spíše na experimentální a elektronickou hudbu. Samozřejmě stále dělám hudbu, hraju také jako DJ a potom jsem byl přizván k projektu Kino Šiška…

Kino Šiška

Je iniciativa, která vzešla od města Lublaň. Je to bývalé kino, které bylo zrenovováno, a město se rozhodlo, že z toho udělá městské kulturní centrum. 70 procent programu tvoří hudba. Jsou tu dva sály. Jeden s kapacitou 1 000 lidí a druhý asi 300. V průběhu roku se tu odehraje přibližně sto akcí, menší i větší.

Showcaseový festival MENT

Asi před 4 lety jsme si uvědomili, že máme tu možnost, ale také povinnost, dělat více pro lokální scénu. A tak vznikla série akcí a platforma pro hudební export, která má dnes podobu showcaseového festivalu a konference MENT Ljubljana a která probíhá vždy v únoru. Příští rok bude festival začínat už 31. ledna. A samozřejmě bude zveřejněna otevřená výzva pro kapely, které by si tu chtěly zahrát. To bude v červnu, pokud by to někoho z Česka zajímalo.

Dramaturgie klubu Kino Šiška

Je to většinou velmi komplexní proces. A to ve smyslu, že booking kapel se dnes odvíjí od mnoha faktorů. Většinou to záleží hlavně na umělci. Samozřejmě, čím známější umělec, tím je to těžší získat ho, aby tu zahrál. Mají většinou dost pevný rozvrh koncertů a také jejich cena většinou neodpovídá tomu, co můžete nabídnout. Co se týče žánru, jsme dost otevření. Koncerty se tu pohybují od rocku až po jazz. Neděláme většinou typické klubové party nebo DJ party, spíše koncerty živých kapel. Dost prostoru dáváme domácím kapelám a ty si taky velmi pečlivě vybíráme. Snažíme se je dost propagovat a udělat pro ně maximum.

Doporučení kapelám, které by chtěly hrát v klubu Kino Šiška a uspět v zahraničí

Hlavně by měli být skvělí v tom, co dělají, i když to samozřejmě není jen o nich. Proto jsme se taky rozhodli založit showcaseový festival MENT, na kterém mohou skvělé, ale neznámé kapely přijít, hrát a mít zajištěné publikum, což je pro neznámé kapely to nejtěžší. Většinou není problém zorganizovat koncert kdekoliv, ale pro kapelu to neznamená automaticky úspěch. Je třeba, aby se o nich už mluvilo, aby měli materiál na propagaci, třeba dobré video. Vždycky pomůže, když mají něco, co může zajímat místní média. Je třeba přijít s tím ve vhodný čas.

Slovinská hudební scéna

Zdá se mi, že tady na slovinské scéně teď prožíváme dost zajímavé období. Je tu mnoho mladých kapel, kterým se začíná dařit a vydávají mnoho zajímavého. Mám na mysli třeba indie kapely jako Koala Voice, kteří už v Praze hráli a měli by myslím hrát na festivalu United Islands na konci června. To je rozhodně jedna z nejzajímavějších kapel. Brzy budou také tady předskakovat kapele Pixies. Jsou to zástupci té mladší generace. Ale jsou tu i další kapely, kterým se daří koncertovat ve střední a východní Evropě. Třeba shoegazeová kapela Haiku Garden anebo Persons From Porlrock jsou zajímavé. Ti se možná v Praze taky brzy objeví. Pomalu se tu začíná objevovat více mladých lidí, kteří pomáhají kapelám, těch tu dřív moc nebylo. Je tu víc manažerů a taky agentur. Více se to tu profesionalizuje a vznikají nové konexe do zahraničí, takže to se slovinská scénou vypadá poměrně dobře.

Podpora slovinských kapel

V současnosti spolupracujeme s velkým festivalem v Chorvatsku, kde hrají už velké zahraniční hvězdy. Tam budou hrát dvě vybrané slovinské kapely. Částečně je podpoříme. A například na Eurosoniku jsme letos i minulý rok měli tři kapely, které jsme podpořili uhrazením cestovních nákladů. Spolupracujeme i s dalšími festivaly, jako například Waves Vienna.

Hudební export ve Slovinsku

Náš festival MENT je od začátku zároveň exportní iniciativa. Ve Slovinsku nemáme exportní kancelář, takže sami navazujeme kontakty s dalšími institucemi, třeba se Slovinským informačním hudebním centrem, které je také partnerem MENTu. Společně s nimi se snažíme, aby tu nějaká exportní kancelář vznikla, ale to se nestane jen tak přes noc. Zatím tu kapelám nabízíme maximální exportní podporu, kterou můžeme. Nabízíme kontakty a propagaci a snažíme se kapely dostat, kam to jde. Občas můžeme nabídnout i nějaké finance na cestovní výlohy, když nějaká kapela hraje třeba na showcaseu, aby to mělo nějaký dlouhodobější efekt, a nebyl to jen výlet pro jednu kapelu.

Zapojení do sítě klubů Liveurope

Teprve jsme se k síti Liveurope připojili. Stali jsme se členy v listopadu minulého roku. Zbylých třináct klubů takhle funguje už více než tři roky. Je to pro nás určitě čest. A ta základní myšlenka je skvělá. Síť Liveurope vznikla, aby podpořila kluby v bookování méně známých kapel, aby se více propagovaly, a to následně vytváří nové příležitosti. Ale potom už je na tom konkrétním klubu, jak to provede. Zrovna za pár dní budeme mít setkání na festivalu Primavera, kde budeme diskutovat o tom, jak se to bude vyvíjet. Moc se těším, že budeme moci pozvat i nějaké skvělé české kapely.

Tématem hudebního exportu se budeme ve vysílání Radia Wave nově zabývat každý pátek po sedmnácté hodině.

autor: Mary C
Spustit audio