Jet na Erasmus na petlahvích? No problem

22. září 2021

Zuzana a Ivana tentokrát ve studiu nepřivítaly nikoho. Byly totiž ve vagonu vlaku v rámci akce Příští stanice svět a naživo tam vyzpovídaly Alberta Fikáčka, který na Erasmus cestoval na vlastním plavidle z petlahví.

Albert, který v Brně studoval psychologii a management, se rozhodl strávit na Erasmu rok ve španělské Granadě. To se mu povedlo až napopáté, protože zvolil hodně netradiční transport – přišlo mu jako super nápad postavit si svépomocí vor s dvěma trupy z lahví od limonád a minerálek.

Takto postavená loď ale není nic jednoduchého – jedna mu nejela, jinou ukradli – a tak dále. Na Erasmus tedy doletěl normcore letadlem a sen o plavbě na katamaránu se mu splnil až po studijním pobytu, kdy s kamarádem doplul na petkách do Afriky.

Alberta pobyt na Erasmu inspiroval i pro další život – rozhodl se živit tím, co ho baví – tedy pořádáním cest a zušlechťováním netradičních dopravních prostředků – oldschool vlaků. Zuzana také se slzou v oku zavzpomínala, jak ji na Erasmus vezl zdánlivě hodný děda, ze kterého se vyklubal chlípník. Ivana zalitovala, že na takovém pobytu nebyla, protože v dobách studií chodila se svým trenérem kickboxu – a mohlo se jít domů.

Chcete si zavzpomínat na to, jak jste se na Erasmu pilně učili a vůbec vám nebylo smutno po domově a vepřo knedlo zelu? Pusťte si do uší a duše aktuální díl Buchet a možná si uvědomíte, že za našich mladých let bejvávalo dobře.

Spustit audio