Jiří Černý: Rock & Pop byl malý zázrak

3. září 2013

„Lindaur, Vlček a další kluci mi zavolali z hospody, abych přišel. A tam jsme domluvili časopis,“ vzpomíná hudební publicista Jiří Černý, jak krátce po Sametové revoluci vznikal nejdůležitější tuzemský hudební magazín 90. let Rock & Pop. Černý se stal jeho první šéfredaktorem.

V devadesátkách u nás vznikla celá řada hudebních časopisů, které doslova vtrhly na uvolněný trh. Některé nepřežily nadšení pionýrských časů, jiné postupně měnily majitele, vydavatele i redakce. Několik z nich – byť v pozměněné podobě – zvládly i nástup internetu a vycházejí dodnes. Mezi nimi je také legendární Rock & Pop. O jeho tiskařskou čerň na novinovém papíře si v 90. letech špinily ruce desetitisíce čtenářů hladových po do té doby těžko dostupné hudbě.

„Už rok dva před převratem tu bylo pár zejména mladších hudebních novinářů hluboce nespokojeno se stavem tehdejšího hudebního tisku. Chtěli si dělat hudební časopis po svém. Jedna z prvních myšlenek party kolem Vojtěcha Lindaura po revoluci byl právě tenhle časopis,“ říká Jiří Černý. Periodicita Rock & Popu se po počátečním čtrnáctideníku ustálila na měsíčníku.

„Náklad si přesně nepamatuju, ale byl obrovský. Několik desítek tisíc.“ A měli jeho zakladatelé před očima nějaký zahraniční vzor? „Že by to někdo řek na plnou hubu, budeme to dělat třeba jako Rolling Stone, to ne. Ale samozřejmě jsme americké a anglické časopisy jako Melody Maker nebo New Musical Express četli. Hlavní mozek časopisu Vojtěch Lindaur byl rozhodně poučený právě na těchhle vzorech.“

Okruh spolupracovníků byl rozsáhlý, dneska zní až neuvěřitelně, že v samotné redakci bylo na začátku skoro třicet stálých zaměstnanců. „Mezi námi hudebními publicisty byl velký hlad po publikování. Od roku 1983, kdy komunisti ‚rozkulačili‘ Melodii, až do roku 1988 jsme neměli platformu, protože jsme se rozhodli, že do Melodie psát nebudeme. Trochu jsme publikovali jen v Gramorevue,“ vysvětluje Jiří Černý. „Kromě nás už vyrůstala další generace, Vlasák, Riedel a další. A pak ještě mladší generace – Hartman, Bezr, Korál. Lidí, kteří chtěli a uměli psát, byla celá řada.“

02873824.jpeg

To, že Rock & Pop vydržel na časopiseckém trhu už skoro čtvrtstoletí, je podle Jiřího Černého malý zázrak. Ve dveřích ještě prohodí, že se snad nikdy tolik jako nenadřel, jako když byl skoro tři roky jeho šéfredaktorem. Ale je na něm vidět, že mu to stálo za to.
Poslechněte si celý rozhovor s Jiřím Černým!

autor: Robert Candra
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.