Josef Šlerka: V čase rychlé produkce investigativní novinařina trpí

16. srpen 2017

„Současnou situací na české mediální scéně podle nás nejvíc trpí investigativní a analytická žurnalistika. V systému rychlé produkce, kde jsou na předním místě prokliky, jdou jako první stranou projekty, které vyžadují dlouhodobou, investigativní práci. A to proto, že jsou nejdražší, a navíc nemáte zaručeno, že z téhle zdlouhavé, vyšetřovací práce vznikne nějaký publikovatelný výsledek,“ říká čerstvý šéf Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky Josef Šlerka.

Odborník na analýzu dat ze sociálních sítí a pedagog Studia nových médií na FF UK několik let pracoval pro český analytický startup. Od poloviny srpna ale nastoupil na pozici vedoucího Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky, který rozděluje granty na podporu novinářské práce.

„Můj přechod do nadačního fondu se nedá nazvat přechodem do klasického nezisku, protože fond je plně financován soukromými subjekty, respektive českými podnikateli. Nebere žádné peníze ze zahraničí ani nezískává peníze od státu. A i když se jedná o nadační fond, tak si myslím, že byznysový přístup je i v tom, jak s těmi penězi nakládat,“ říká Josef Šlerka, který se dle svých slov vždy pohyboval mezi komerční a nekomerční sférou.

Podle Šlerky není žádný handicap, že jsou mezi zakladateli Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky právě byznysmeni, manažeři a podnikatelé. „Stačí, když se podíváte na přehled novinářských projektů, které od počátku svého fungování Nadační fond podpořil, a můžete si udělat obrázek sami,“ odpovídá na otázku, zda nehrozí, že někdo bude Nadační fond nezávislé žurnalistiky vnímat jako způsob, jak si vytvořit PR pro své podnikatelské zájmy. „Mezi věcmi, které jsme podpořili, je například jeden projekt jistého levicového periodika, který se zabývá otázkou prekarizace práce,“ dodává Šlerka.

Přehled projektů, které Nadační fond nezávislé žurnalistiky podpořil, najdete na jeho webu.

Pokud vás zajímá, co je to imerzivní žurnalistika a proč bychom si měli dát pozor na to, kdo a zda bude v budoucnu ověřovat své zdroje informací, poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.