Jsme chudí. A tak koukáme o Vánocích na hotely v Pretty Woman nebo Krásné pokojské

6. prosinec 2022

Romantický příběh o prostituce a jejím klientovi, kteří spolu bydlí v luxusním apartmá – film Pretty Woman je zdánlivě nepochopitelně už několik dekád českou vánoční klasikou. Není ale jediným snímkem z hotelového prostředí, který o svátcích rádi sledujeme. Poslechněte si tentokrát velmi osobní podcast Kompot o filmech, které vám zaručeně zpříjemní nadcházející Vánoce nebo Chanuku.

Český televizní program o Vánocích je zajímavá kategorie. Vedle klasických pohádek si totiž historicky velmi dobře vedou i romantické filmy zejména z hotelového prostředí jako například Krásná pokojská nebo Pretty Woman. Je za tím skrytá touha Češek a Čechů, aby za ně uklízel někdo jiný? Podcast Kompot ale má něco pro každého – poslechněte si, jaké snímky vám zpříjemní blížící se svátky, pokud například nesnášíte svoje příbuzné.

Francouzský režisér Françoise Ozon natočil před dvaceti lety muzikál 8 žen s Catherine Deneuve nebo Isabelle Huppert. Padesátá léta, zasněžená krajina, osamělé sídlo a svátky vánoční, které se neslaví, protože se v domě stane vražda. Na film se skvěle napojíte, pokud nenávidíte svoji rodinu, ale musíte s jejími členy Vánoce trávit. Více v novém dílu podcastu Kompot.

Proč byste si měli připomenout rodinný vánoční film Víta Karase Přání k mání? Proč nemají někteří lidé rádi Lásku nebeskou a jiní se koukají na Smrtonosnou past? Napište nám na Instagram, na co o svátcích koukáte vy, anebo jestli si třeba radši povídáte.

Spustit audio

Více o tématu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.