K bojovým uměním už netáhnou filmy s Brucem Lee, říkají špičky oboru

1. září 2017

„První sebeobrana, kterou potřebuje každý zájemce a kterou musí nacvičit, je sebeobrana proti židli,“ doporučuje začátečníkům hledajícím vhodný kurz sebeobrany kondiční trenér a instruktor bojových umění Pavel Macek.

Čínským bojovým uměním se věnuje už od roku 1991, učil se od mistra v sanfranciském Chinatownu a přiznává, že inspirací mu u nás kdysi byly i filmové trháky s legendami kung-fu. „To, co tenkrát byly VHSky s Brucem Lee předabované jedním hlasem, dneska zastupuje disciplína MMA. Největší organizace UFC do toho nasypala hodně peněz, dnes je to hodně populární, začalo to revival bojových umění a sportů a všech jejich aspektů. Nejenom údery nebo kopy, ale i zápasení a boj na zemi. Osobně bych řekl, že dneska tu roli více zastupují ta smíšená bojová umění než akční a kung-fu filmy za mých mladých let.“

Zápasům MMA (Mixed Martial Arts) se profesionálně věnuje Magdalena Šormová. Podle jejích slov už k bojovým uměním zdaleka netáhnou jen akční filmy. „Sport, který je na počátku, se často šíří mezi nadšenci. Ve chvíli, kdy se to dostává více do povědomí, přichází snaha upoutat na to pozornost ještě víc, udělat něco šokujícího. Dokonce i snaha dostat ho do bulvárních médií.“

Od začátku rozkvětu bojových umění už uplynulo několik let, dnešní nabídka výuky přináší až nepřehledně velkou škálu možností. Za hlavní směry můžeme považovat bojové sporty, bojová umění a sebeobranu. „Každý z nich má něco unikátního, co může nabídnout, ale určitě se prolínají. Ve své výuce rád spojuji všechny tři aspekty. Zájemce, který se chce specializovat, posílám jinam,“ dodává Pavel Macek.

Magdalena Šormová a Pavel Macek

„Pokud si nevyzkoušíte, jaké to je dostat ránu, tak vám nácvik techniky může být k ničemu, protože v praxi budete naprosto překvapení. V sebeobraně jde o to, mít nějakou výhodu. Můžete si nacvičovat údery, můžete si nacvičovat obranu proti tyči, ale když půjdete na ulici a někdo na vás vytáhne nůž, bude vám sebeobrana k ničemu. Nejlepší sebeobranou je v tom případě útěk,“ doporučuje Magdalena Šormová.

Více o sebeobraně žen, mýtech o cvičení nebo bojovém umění v popkultuře si poslechněte v rozhovoru!

autor: Jakub Krásný
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.