Kapelu Palermo už experimenty nebaví

27. srpen 2013

Studenti AVU Dominik Gajarský a Roman Štětina začínali původně jako hudební experimentátoři. Tahle hudební cesta je ale po nějakém čase přestala bavit a rozhodli se věnovat větší pozornost textům a melodiím. „Od experimentu, který nás už nebavilo ani poslouchat ani vytvářet, jsme se dostali k popmusic,“ shrnuje lakonicky hudební vývoj dvojice Palermo Dominik. Se změnou zvuku přišla i změna názvu. Původní jméno Table vyměnili za název Palermo.

„Postava německého malíře Blinkyho Palerma je nám oběma blízká. Studoval u Josepha Beuyse a věnoval se konceptuálnímu umění, i když většinou používal stejné materiály jako malíři. Když jsme vystupovali jako kapela Table, tak jsme se zdráhali přiznat se k tomu, že jsme studenti AVU. Nechtěli jsme mít tu nálepku skupiny z umělecké školy. Teď jsme se ale rozhodli, přiznat se k tomu, že máme umělecký background a proto jsme si zvolili i tohle jméno,“ vysvětlují genezi nového názvu Roman a Dominik.

Kromě Blinkyho Palerma je jejich inspiračním vzorem taky filozof Ludwig Wittgenstein, kterému dokonce věnovali jednu ze skladeb na své debutové desce Still Life. Další dva tracky na albu pak věnovali umělcům Blinky Palermovi a Jacobu Lawrencovi. „Přemýšleli jsme, že bychom věnovali všech devět skladeb na naší desce nějakým významným osobnostem, které nás inspirují nebo je považujeme za důležité, ale nakonec jsme skončili jen u těch tří. Možná vnitřně jsme je my sami někomu věnovali, ale už to nijak veřejně nezdůrazňujeme. Na albu jsou třeba i hodně osobní lovesongy a u těch bychom to, komu jsou určeny nechtěli nijak víc rozmazávat,“ dodává Dominik.

V nejbližší době můžete Palermo slyšet naživo v pátek 30.srpna Ostopovicích u Brna. Rozhovor s nimi si poslechněte tu.

Spustit audio