KC Zahrada v Praze (ne)končí

19. prosinec 2012

Pokud se v posledních letech dělo na pražském Jižním Městě něco zajímavého, mohli jste si být skoro jisti, že za tím bude stát místní KC Zahrada. Lidé ze Zahrady stáli třeba za úspěšným pouličním festivalem Street For Art.

Stávající podoba Zahrady nyní končí a její tvůrčí potenciál se nově přesunuje na Černý Most na Praze 14. Proč? Na to jsme se ptali dnes už bývalých šéfů KC Zahrada Jiřího Sulženka a Davida Kašpara.

KC Zahrada a spolu s ním provozovaná galerie Chodovská tvrz se doposud snažily podporovat na Jižním Městě sousedskou pospolitost a občanský aktivismus. Z důvodu radikálního snížení rozpočtu a neochoty městské části Praha 11 financovat projekt v jeho stávající podobě ovšem KC Zahrada a Chodovská galerie, jak jsme je znali dnes, končí. Jiří Sulženko a David Kašpar ovšem už dostali nabídku ze strany městské části Praha 14, takže například festival Street For Art nekončí, jen se přesune na jiné místo. Rovněž nápady a tvůrčí potenciál, které doposud oživovaly Jižní Město nezaniknou, ale přesunou se spolu s jejich autory na Černý Most.

Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.