Kde v létě najít vodácké ráje?

21. červen 2013

Fronta lodí před každým jezem, na obou říčních březích kempy, na každých deseti metrech stánky s občerstvením, všude plno lidí a ve vodě odpadky. Tak to v případě hezkého počasí vypadá v létě na našich nejznámějších řekách, jako je Lužnice, Sázava nebo Vltava. Vodák a šéfredaktor časopisu Hydro Petr Snížek nabízí pár tipů, jak si letos užít vodu trochu jinak než obvykle.

1. Vydejte se na méně známé české řeky. Je jich u nás dost a dají se sjíždět celou sezonu, stejně jako notoricky známé toky. Na rozdíl od Vltavy a Sázavy tady ale skoro nikoho nepotkáte a můžete nadivoko kempovat v přírodě. Zkuste sjet třeba Ploučnici, Moravu nebo Orlici.

2. Zajeďte si do Polska. Vodáctví tam není moc rozšířené, a proto jsou tamní vodní toky a jejich okolí takřka liduprázdné. Obtížností se polské řeky dají srovnat třeba s naší Lužnicí, takže je zvládnete sjet, i pokud jste na vodě nováček.

3. Pokud si chcete užít divočejší a rychlejší vodu, u nás nepochodíte. Za peřejemi se vypravte do Rakouska, Slovinska, Itálie nebo Francie. Buď si vezměte svoji vlastní loď s sebou, nebo si můžete půjčit plavidlo a taky veškeré vybavení přímo na místě a cestovat nalehko jen s batohem.

02671687.jpeg

4. Zkuste mořský kajak. U nás se jezdí hlavně na přehradách. Mezi vyznavači seakajakingu je nejvíc populární Lipno nebo přehrady na vltavské kaskádě. K moři se za seakajakingem hodně jezdí do Chorvatska. Tady už najdete celou řadu půjčoven, kde vám mořský kajak nejen půjčí, ale pokud jste začátečník, tak vám vysvětlí i základy jeho používání.

5. Zkuste náročnější rafting na skutečně obtížné řece. Pokud si netroufáte vyrazit sami na vlastní pěst, klidně si zaplaťte nějaký zájezd s cestovkou na splutí těžké řeky. Sjíždění řeky pod vedením zkušeného instruktora je bezpečné a přitom si užijete jízdu skutečnými peřejemi a obtížný vodní terén.

Spustit audio