Kdo je ve finále Czech Grand Design 2012?

18. leden 2013

Ve čtvrtek 17. ledna byli v Letenském zámečku v Praze slavnostně vyhlášeni finalisté cen Czech Grand Design 2012. Jde o tři jména z každé kategorie, která se dostala do nejužších nominací prostřednictvím hlasování Akademie designu ČR. Definitivní jména vítězů CGD 2012 budou oficiálně zveřejněna 16. března ve Stavovském divadle.

Z devíti kategorií, ve kterých se ceny za nejlepší design roku udělují, se zastavíme u těch, které letos souvisí s autorskou módou: Módní návrhář roku, Designér šperku roku a Fotograf roku.

Autorská módní tvorba, konkrétně navrhování obuvi ,se letos objevila i v nominaci na Objev roku. Tím se může stát studentka VŠUP Eliška Kuchtová se svou značkou Cutulum. Eliška navrhla technologicky i esteticky inovativní boty, které berou zřetel i na zdravotní aspekty. Projekt navíc dotáhla i po stránce výroby. Ta už běží v české továrně na Zlínsku, zatímco je Eliška Kuchtová na pracovní stáži u respektované zahraniční obuvní značky Camper. Více se o návrhářce a její práci dozvíte v rozhovoru zde. Ve finále CGD 2012 má Cutulum Elišky Kuchtové konkurenci v podobě litinového nádobí Jumbo od Daniela Gonzálese a kolekce cepínů Nahory od Karla Matějky z tobyšlo.

Nejkrásnější šperky v roce 2012 podle CGD vytvořili Blueberries, Janja Prokic a Markéta Richterová. Blueberries jsou ve finále s barevnou kolekcí 3D tištěných šperků, Janja Prokic s kolekcí Super Powers inspirovanou magickými silami připisovanými zvířatům (viz rozhovor tady) a Markéta Richterová s prsteny White a náhrdelníky Pith.

02810741.png

Do sekce Fotograf roku se módní design dostal prostřednictvím práce Bet Orten. Jedné z mála českých módních fotografek, které mají kvalitní vzdělání v tomto oboru. S jejím přístupem k módní fotografii se můžete seznámit v rozhovoru zde. Fotografem roku se kromě Bet Orten může stát i Adam Holý, za portrétní fotografie pro časopis KRAUS a Gabriel Urbánek za fotografie v knize Jan Mergl: Z Nového Světa do celého světa.

Jména finalistů kategorie Módní designér roku jsem jako členka Akademie designu ČR prezentovala osobně. S prací Pavla Brejchy, Mira Saba a Hany Zárubové se můžete stručně seznámit prostřednictvím laudácií, které jsem pro ně na nominační večer v Letenském zámečku připravila:

Pavel Brejcha je absolvent Francouzského institutu módy v Paříži. Několik let se věnoval tvorbě v kolektivu Oldschool, který kromě módního designu zahrnuje i doplňky, obuv a grafický design. V roce 2012 se rozhodl vytvořit čistě oděvní řadu pod značkou Pavel Brejcha LINE, kterou realizuje společně s Katarinou Kral. Premiéra jejich kolekce na Prague Fashion Weekend 2012 byla osvěžujícím překvapením sezóny. Oděvy mají citlivě zvolené barvy a hravé geometrické střihy. Věci od Pavel Brejcha LINE jsou kvalitní, romantické a zároveň praktické pro život ve městě. Do konzervativního českého šatníku přináší občerstvující francouzské šik. Více si o Pavel Brejcha LINE poslechněte zde.

02810743.png

Miroslav Sabo je původem slovenský návrhář, jehož práce by se dala označit jako nová klasika. Dokáže čerpat z historických inspirací a přetavit je do nadčasové elegance, která působí velmi moderně. V průběhu studia na VŠUP se věnoval hlavně pánské módě, ale jeho absolventská práce The New (Wo)man z roku 2010 už byla nositelná i pro ženy. Kolekce jaro léto 2013, se kterou je nominovaný v cenách CGD, je už čistě dámská. Je inspirovaná barokem, mimo jiné obrazem Dívka s perlou. Oděv z této řady je jako luxusní schránka, která neprozrazuje intimní linie ženského těla. Nařasené hedvábí a satény odvádí pozornost k objemu drahého materiálu a vytváří skrytý prostor pro utajený život ženského těla. Kolekce byla oceněná na DB 2012 a aktuálně je na stáži u Rafa Simonse. Rozhovor si poslechněte zde.

02810742.png

Hana Zárubová je absolventka VŠUP, která se v nominacích CGD pravidelně objevuje od roku 2007. Ocenění Módní designér roku získala v roce 2010 za kolekce fix-you a no.kolo. Ve spolupráci s grafikem Štěpánem Malovcem se dlouhodobě věnuje tématu sportovní elegance. Pohybuje se ve střídmé barevnosti bílé, šedé a černé a ve střihových řešeních se drží základních geometrických tvarů. Od začátku přichází s různými řešeními kruhu, v letošní kolekci s názvem Panto.no přidala čtverec. Ocenění šéfredaktorů z DB 2012 ukazuje, že barevně uměřená sportovní elegance je v českém prostředí pořád žádaná.

02810740.png
Spustit audio