Kdo za námi přiletěl na křídlech hrůzy? České a slovenské novinky v područí metalu

19. únor 2021

Ani kapely na lokální DIY scéně nezaspaly mrazivý začátek letošního roku, a Špína tak měla do novinek z čeho vybírat. Můžete se sice těšit i na nějakou meditativnější dobrotu, ale v nejnovějším dílu na nás ze zkušeben zavanul především hnilobný metalový puch.

Stěžejním bodem Špíny se tentokrát stala metalpunková kompilace Night Dwellers: Reek Of Daylight. Sešlo se na ní přes dvacet kapel a projektů nejen z Česka, ale i ze zbytku střední Evropy. Z celého počinu, který by se měl v březnu objevit i na kazetě, jsme si zahráli novou pražskou kapelu Zmyrna a spolu s nimi se vrátili trochu do středověku.

Na kompilaci se objevil i nový a syrový košický projekt Otras. Na Slovensko nás to zatáhlo ještě několikrát i díky debutu doomových Old Tomb, až nás to přinutilo zavzpomínat na Eyehategod.

Novinkami ovšem nejiskřily pouze debutující kapely, králové rychlého hraní Sheeva Yoga chystají novou nahrávku Vanitas Vanitatum, ze které jsou venku už dvě ochutnávky. Adam Nenadál z labelu Silver Rocket zároveň před nedávnem vydal pod pseudonymem Aran Satan split s Innoxia Corpora s názvem Stigma.

Kdo stojí za kompilací Night Dwellers a co všechno na ní najdeme? Která kapela pro svou novou nahrávku zvolila místo humorného obalu něco serióznějšího? Jak vypadá takový všední den poblíž hranic? Kdo rozvážel své nové album ve stylu poslíčka s pizzou? Jakou osobnost působící v rozhlase na Slovensku vydissovali rappeři Edúv Syn a Žakhéles? A jak se staví osazenstvo Špíny k žánrovým klišé a masivnímu promování na sociálních sítích? Poslechněte si celou novinkovou Špínu ze záznamu!

Spustit audio