Neúplná dvojčata, která si navzájem dokončují věty. The Jesus and Mary Chain před 40 lety vypálili první singl

28. březen 2024

K příležitosti 40. výročí kapely The Jesus and Mary Chain jsme si pozvali našeho odborníka na osmdesátá a devadesátá léta Jana Krejču. Ve studiu jsme probrali aktuální formu věhlasného bratrského dua z Glasgow, dění v kontextu Velké Británie počátku osmdesátek a do jaké kulturní atmosféry vhodili William a Jim Reidovi se svérázným přístupem pověstný ruční granát.

Honza Krejča

„Sedíš doma na podpoře a sníš si o scénářích, kde se stáváš třeba novýma Damned nebo Bauhaus“, shrnul iniciační období kapely Honza. A tak nastává velký vysněný moment v podobě březnového večera roku 1985, kdy neuběhl ani rok od začátku jejich hudební dráhy a bratři Reidovi právě dohrávají proslulý koncert v North London Polytechnic. Fanoušci tehdy po pro JAMC typicky krátkém, chaotickém a hlavně hlučném setu vtrhli na pódium a snažili se rozbít vybavení kapely. Alex Petridis z deníku Guardian později zařadil tento moment na seznam klíčových momentů dějin indie rocku.

Přes svou drzost a tvrdohlavou suverénnost se jim po vydání úspěšného debutu Psychocandy podařilo dobít mainstream i s druhým albem Darklands. Nejproslulejší song April Skies se v roce 1987 v domácí hitparádě umístil na osmém místě. Když ale Jim musel téhož roku po potyčce s fanoušky během turné strávit noc ve vězení, bylo jasné, že se JAMC pověsti problémových sourozenců jen tak nezbaví.

Jako většina kapel zažili JAMC i jistou stagnaci kariéry, kterou se snažili prolomit určitým marketingovém přizpůsobením se americkému trhu s albem Honey is Dead. Navzdory tomuto ustrnutí i opakovaným dlouhým přestávkám a osobním rozepřím, nepřestali Jim a William Reidovi po dobu čtyřiceti let nikdy společně tvořit hudbu. A inspirovali tak nespočet kapel. Po sedmi letech vyjíždí na turné po Evropě s novým albem Glasgow Eyes, které je důkazem toho, že i dnes mají co nabídnout.

Čím konkrétně si JAMC podmanili posádku Špíny? Objevilo se násilí na koncertech spíš mimoděk nebo si o to koledovali vším okolo? Jak to vypadá s rytmickou sekcí kapely? Kde můžeme JAMC letos na jaře zachytit na jejich jubilejním evropském turné? Co za tracky si pro nás Jan Krejča přichystal? A má se vůbec v roce 2024 smysl zabývat jejich novou tvorbou? Poslechněte si celou Špínu s Janem Krejčou ze záznamu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.