Přelomová deska, kterou Sonic Youth navždy změnili pravidla hry. Goo letos slaví 30 let

17. červenec 2020

Mnohými zatracovaná či opomíjená, dalšími zase adorovaná. Deska, která svým způsobem zamíchala kartami alternativního rocku, opus Goo od amerických Sonic Youth, letos slaví 30 let od svého vydání a to jsme ve Špíně samozřejmě nemohli nechat bez povšimnutí. K vyprávění o tom, jak se odvíjel příběh přestupu undergroundové kapely pod velkou nahrávací společnost i proč je Goo tak zásadní, jsme si přizvali odborníka na zvazbené kytary i devadesátkové reálie Honzu Krejču.

Americká alternativně rocková kapela Sonic Youth má za dobu svého bezmála třicetiletého fungování na kontě okolo dvou desítek desek, k těm nejskloňovanějším patří Daydream Nation s obrazem Gerharda Richtera na obalu nebo Bad Moon Rising. Tou nejzásadnější, minimálně z pohledu života samotných Sonic Youth, je ovšem Goo, která letos oslavila 30 let od svého vydání.

Honza Krejča

Kapela, která do té doby patřila k perlám undergroundu a byla neodmyslitelně spjatá s kalifornským labelem SST, se totiž rozhodla podepsat smlouvu s velkou nahrávací společností Geffen. Co je k tomu vedlo a jak moc se to podepsalo na zvuku kapely, pověstné divokým vazbením kytar, chytlavými sloganovitými texty a výraznou basou Kim Gordon, nám pomohl definovat nadšenec a občasný hudební publicista Honza Krejča.

Prvotní informace, které ohledně nahrávání i zvuku výsledné desky prosakovaly mezi fanoušky, totiž mezi nimi vyvolaly značné obavy, kam se bude kapela ubírat. Přestup k velkému vydavateli si mnozí vykládali jako zaprodání se, Sonic Youth přitom chtěli především předejít chaosům s distribucí, jak tomu bylo u předešlé nahrávky, která se pořádně nedostala do obchodů s deskami. Zároveň se jim díky tomu otevřelo širší pole působnosti.

Než ovšem došlo ve Špíně na vyprávění historek z natáčení, museli jsme se vrátit na konec 80. let. Amerika béčkového herce Ronalda Reagana neskýtala mladým lidem mnoho perspektiv, undergroundové naštvané kapely buřily v garážích a po jejich úspěchu u mladých posluchačů začaly slídit velké nahrávací společnosti.

V čem je Goo tak zásadním albem a proč má smysl se k němu vracet? Jaká byla nálada v americké společnosti koncem 80. let a co prožívala tehdejší alternativní scéna? Co předcházelo vzniku alba? Jakým způsobem pracuje Kim Gordon s feminismem v textech skladeb a zároveň i klipech? Proč jsme si pouštěli The Carpenters? A jak se vliv Sonic Youth propsal do české scény poté, co Sonic Youth poprvé vystoupili v Praze v roce 1992? Vzpomínková Špína o jedné z nejdůležitějších desek alternativního rocku zodpoví nejen tyto otázky!

Playlist:

Sonic Youth Kill Your Idols
Mudhoney Halloween
Sonic Youth Computer Age
Sonic Youth Disappearer
Sonic Youth Kool Thing
The Carpenters  Superstar
Tom Is My Sugar Through The Passage

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.