Kdyby Backstreet Boys zpívali Britney. Jak se v popu obchoduje s hudbou?

23. leden 2020

Na současné popové scéně je více než běžným zvykem, že si hvězdy nechávají skládat písně od profesionálních skladatelů a producentů. Někdy jsou to skladby psané přímo na míru určitému interpretovi, někdy si naopak zářivý song z hitparád projde pěknou řádkou rukou, než ho někdo adoptuje.

Mainstreamové hudební agentury přiřazují zkušené producenty k vycházejícím hvězdám ve snaze zajistit, že prorazí na trh. Nebo například nabírají odbornou pomoc už ustáleným hudebníkům. Ti často kvůli přehršli turné, koncertů či rozhovorů nemají na vlastní tvorbu dostatek času. Častým argumentem je, že ať už je skladba jakkoliv dobrá, je to právě interpret, kdo ji dokáže dostat do žebříčků. A protože mašinérie zábavního průmyslu nečeká na nikoho, je třeba tvořit a vydávat další a další materiál. Nehledě na to, kdo je jeho pravým tvůrcem.

V některých žánrech je ghostwriting, jak se tato výše zmíněná skladatelská praktika nazývá, skoro sprosté slovo. A proto právě přístup popové scény dává skladatelům a producentům možnost vystoupit na světlo. Ti se často netají příběhy, které se skrývají za jejich tvorbou, a tak se třeba od nich můžeme dozvědět, že chyběl jen krůček k tomu, aby milované diskotékové songy vlastně zněly úplně jinak.

Rock Your Body Justin Timberlake

V blikající krychli se vlní mladý Justin a zpívá píseň, která mu pomohla zdárně odstartovat jeho sólovou kariéru. Na tuto dráhu se pustil poté, co si v roce 2002 dal boyband NSYNC, jehož byl členem, pauzu na dobu neurčitou. Timberlake napsal Rock Your Body společně s The Neptunes (Chad Hugo a Pharrell Williams) a původně byla určena pro Michaela Jacksona. Král popu ji ale odmítl a místo toho skončila na Justinově albu Justified.

...Baby One More Time Britney Spears

Max Martin je švédský skladatel a producent, který se na popové scéně pohybuje už od druhé poloviny 90. let. Na kontě má závratné množství hitů, mezi kterými najdeme například Backstreet's Back od Backstreet Boys. Právě pro ně v roce 1998 napsal ...Baby One More Time. Když odmítli, zkusil píseň prodat R&B triu TLC. Děvčata si ale zrovna dávala pauzu v nahrávání, a proto song skončil u Britney. Jakmile ho uslyšela, věděla, že je to singl, který její debutové album vynese do stratosféry.

I Dont Want to Miss a Thing Aerosmith

Diane Warren pravděpodobně složila polovinu vašeho oblíbeného osmdesátkového playlistu. Mezi její tvorbou najdeme například Rhythm of the Night (DeBarge) nebo I Dont Want to Be Your Friend (Cyndi Lauper). A právě ona stojí za rockovou baladou I Dont Want to Miss a Thing. Avšak málokdo ví, že Warren tuhle píseň napsala pro ženský hlas, konkrétně pro titanicovou královnu Céline Dion. Když ale Warren slyšela demo od Aerosmith, líbilo se jí tak moc, že jim song nechala.

Halo Beyoncé

Ještě předtím, než Beyoncé píseň vydala, se strhl mezi hudebními vydavatelstvími poprask. Ryan Tedder, který Halo napsal, totiž nabídl píseň i Leoně Lewis. Tedder tvrdí, že to udělal jenom proto, aby Queen Bey popohnal v nahrávání. Ať už to je pravda, nebo není, dosáhl kýženého efektu a Beyoncé se pustila do práce. Když se o tom dozvěděli agenti Lewis, kteří měli za to, že song byl slíben jí, nezbylo jim nic jiného než ronit slzy.

We Cant Stop Miley Cyrus

Píseň od skladatelského dua Rock City měla původně patřit Rihanně. Jenže ta zrovna sklízela závratný úspěch s hitovkou Diamonds a do ničeho nového se jí dvakrát nechtělo. V té samé chvíli se Miley Cyrus pokoušela znovu rozjet svou hudební kariéru a potřebovala ukázat světu svou novou, dospívající tvář.

Umbrella Rihanna

Když už se bavíme o Rihanně, je třeba zmínit, že její snad nejslavnější píseň Umbrella byla složena pro Britney Spears. Britney se v té době veřejně potýkala s drogami a osobními problémy a potřebovala nový hit. Nakonec ale na jejím připravovaném albu Blackout nezbylo pro deštníky místo.

New Rules Dua Lipa

Song, který v roce 2017 vynesl zpěvačku Duu Lipu na výsluní, napsal producent Ian Kirkpatrick během intenzivního skladatelského workshopu pro dívčí kapelu Little Mix. Dua Lipa, u které nakonec skladba skončila, dokonce posunula datum vydání svého debutového alba, aby mohla píseň nahrát. A podle žebříčků to vypadá, že se jí takové rozhodnutí vyplatilo.

Happy Pharrell Williams

Všichni si asi pamatujeme, jak v roce 2014 kraloval tento song všem hitparádám a sociální sítě zaplavily statisíce veselých tanečníků. Původně svoji duši ďáblu, respektive žlutým Mimoňům, neměl upsat kloboučník Pharrell, ale CeeLo Green. Ten píseň dokonce i nahrál, ve finále ji ale nevydal kvůli časové kolizi s připravovaným vánočním albem.

BONUS

Jak už bylo zmíněno v úvodu, v určitých žánrech se na takzvaný ghostwriting nehledí zrovna kladně. Jedním z nich je rap, což není zrovna velké překvapení. Hudební styl stavící na výpovědní hodnotě textů, které vycházejí z umělcovy vlastní životní zkušenosti, vnímá praktikování ghostwritingu téměř jako podvod. Z tohoto důvodu o přístupu, který jejich popoví kolegové radostně a otevřeně praktikují, rappeři často zarputile mlčí, přestože dělají to samé. Ano, i v rapu se stává, že skladbu napíše někdo jiný.

Kanye West

Kanye je zářným příkladem. Mezi jeho songy se najde dost těch, které původně měly patřit někomu jinému. Příkladem je třeba Gold Digger, který původně mířil na debut rapperky Shawnny a musel být pro Yeezyho přepsán, protože refrén byl v ženském rodě. Nebo slavný track Ni**as in Paris, jehož hudební aranžmá bylo prvně nabízeno rapperovi Pusha T. Tomu ale track zněl jako soundtrack videohry, a tak ho odmítl.

Lil' Kim

Queen B@$#h od Lil' Kim napsal pro její album Hard Core Notorious B.I.G. I když tvořil píseň Lil' Kim přímo na míru, můžeme na internetu najít demo, kde Biggie rapuje s ženskými zájmeny, což potěší stejně jako představa Backstreet Boys místo Britney ve školních škamnách.

Co přesně je to ghostwriting a jak se k němu staví různé žánry? Jakými dalšími písněmi se pyšní diskografie Maxe Martina? Koho Ryan Tedder naštval, když nenechal Halo Leoně Lewis? A kdo je Leona Lewis? To vše a víc se dozvíte ze záznamu rozhovoru Judity Císařové a Dory Rodriguez.

autor: Dora Rodriguez
Spustit audio